Євросоюз має претензії до Польщі та Угорщини щодо верховенства закону – дотримання демократичних стандартів, закріплених у рамковій угоді ЄС, пише BBC. Тому ці країни остерігаються, що можуть не отримати фінансування на відновлення економіки після коронакризи.

Читайте також Євросоюз уже в 2027 році міг би оголосити Україну кандидатом на членство, – посол Литви

Річ у тім, що у бюджетному пакеті ЄС на 2021 – 2027 роки вказано: виділення грошей кожній країні залежить від дотримання верховенства закону. Через цей пункт Польща та Угорщина пішли на конфронтацію з рештою членів ЄС.

У підсумку у понеділок, 16 листопада, посли 27 країн-членів ЄС під час саміту у Брюсселі не змогли ухвалити бюджет.

  • Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан ще перед самітом писав канцлерці Німеччини Ангелі Меркель та президенту Франції Еммануелю Макрону, що пункт про верховенство закону "ставить під загрозу довіру" між державами-членами ЄС.
  • Так само і прем'єр Польщі Матеуш Моравецький погрожував накласти вето на бюджет ЄС, якщо там залишиться пункт про верховенство закону. В польському уряді його вважають "радикальним обмеженням суверенітету".

Попри все це канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що "дотримання принципів верховенства закону є абсолютною необхідністю".

  • Адже ЄС роздає країнам-членам дуже великі гроші, і тільки верховенство закону гарантує, що їх витратять справедливо й ефективно.

Водночас представник Німеччини Себастіан Фішер зауважив, що хоч 2 країни виступили проти одного з пунктів бюджетного пакета, щодо суті багаторічного плану ЄС погодилися усі.