Про це повідомила "Ділова столиця".

"Не думаю, що стан українсько-польських відносин нині – це трагедія. В історії спостерігається якась циклічність: в якийсь період вони поліпшуються, а в якийсь можуть погіршуватися. Це як між сусідами: посварилися-помирилися", – зазначив Ян Пекло.

Читайте також: Україна першою створила "чорний список", – посол Польщі

Польський дипломат розповів, що Польща та Україна мають налагоджену співпрацю у військовій та економічній сферах. Наразі є нові інвестиції, зокрема, Україні виділили 100 мільйонів євро кредиту на розвиток прикордонної інфраструктури. Водночас історичний діалог наразі перебуває в не найкращому розвитку.

Я б не говорив про найгіршу кризу, або крах польсько-українських відносин. Але треба визнати, що наш історичний діалог зараз переживає не найкращу фазу,
– заявив Ян Пекло.

За його словами, загострення відносин почались з демонтажу пам'ятника українським воїнам ОУН-УПА в Польщі. Саме ця подія стала каталізатором дискусій стосовно українсько-польської історії. Однак у конфлікті посол Польщі також простежує російський вплив.

"З цього часу проблема почала наростати, як сніговий ком, і дійшла до політичного рівня. Якщо чесно, то і з польського, і з українського боку є маргінальні групи корисних для Росії ідіотів, які хочуть зіпсувати наші добрі сусідські відносини", – пояснив Ян Пекло.

Читайте також: Новий прем'єр Польщі після призначення розповів про біженців з України та "геноцид" на Волині

Однак зустріч президентів двох країн все-таки повинна відбутись. Політики, на думку Яна Пекло, повинні відставити історичний діалог на другий план, а активно обговорити нагальні питання в сфері економіки та культури.