Держсекретар США Майк Помпео приїхав до України увечері 30 січня. Це стало початком його туру по країнах, які колись були у складі СРСР (Україна, Білорусь, Казахстан, Узбекистан). Про те, що говорив Помпео непублічно, написало видання "Новое время".

Читайте також: Самі цілуєтеся з ними взасос, – Лукашенко жорстко відповів на критику росіян через візит Помпео

Візит Майка Помпео до України відбувся на тлі розгляду Сенатом США імпічменту Дональда Трампа. Причому формально процедура імпічменту розпочалася через скандал навколо липневої розмови Трампа та Зеленського.

  • Для ЗМІ візит Помпео був передбачуваним: короткі заяви й жодних сенсацій. Але держсекретар США в Україні відзначився і неоднозначними непублічними заявами.

За один день у Києві, 31 січня, Майк Помпео окремо зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським, з міністром оборони, міністром закордонних справ. Також півтори години присвятив зустрічі з представниками антикорупційної спільноти та кримською активісткою Еміне Джеппаровою.

Саме на цій зустрічі зайшла мова у першу чергу про Крим: Джеппарова попросила Білий Дім тримати анексований Росією півострів у полі зору зовнішньої політики США. За словами журналістів, по Помпео начебто було зрозуміло, що у нього дещо інші пріоритети.

Крим втрачено. Світові гравці це розуміють. Україна віддала Крим, а Росія не з тих, у кого щось можна забрати,
– зацитував слова Помпео один з учасників зустрічі.

Джеппарова заперечує

Згодом кримська активістка Еміне Джеппарова на своїй фесбук-сторінці прокоментувала поширену ЗМІ інформацію, назвавши її маніпулятивною. вона наголосила, що держсекретар США не озвучував слів про окупований Крим, які процитували ЗМІ.

"Так само для мене є загадкою, хто був тим "джерелом" інформації для медіа. Правдою є те, що спершу заговорили про Крим за моєї ініціативи", – написала активістка.

Джеппарова також додала, що під час зустрічі говорили про реформи, антикорупцію, інвестиції та бізнес.

Суть головного публічного послання Помпео до української влади – зрозуміла:

  • Україна – невіддільна частина системи безпеки та економічного простору Європи.
  • США підтримують реформи в Україні.
  • Вашингтон зберігатиме антиросійські санкції до повного відновлення суверенітету України на усій території.

Усі новини про візит Помпео до України – за цим посиланням.