Нещодавно міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що через дії Росії у Азовському морі Україна втратила понад 1 мільярд гривень. За його словами, внаслідок постійних зупинок українських кораблів в Азовському морі та Керченській протоці судновласники зазнають збитків за добу у близько 15-50 тисяч, а середній час затримки досягає понад 30 годин.

Читайте також: Загострення в Азовському морі: Київ вимагає жорстких санкцій проти РФ

Такі гучні слова чинокника, зі свого боку, прокоментував кримський економіст Юрій Смілянський, передає "Обозреватель".

Як зауважив фахівець, Україна може перенаправити потоки вантажу на менш проблематичні порти в Одесі та Чорноморську.

"У цій позиції можуть збільшатися транспортні витрати, не більше того, в дечому буде переглянуто контракти. Сказати, що це завдасть дуже серйозний збиток бюджету, я б так не стверджував" , – каже він.

Щоправда, за його словами, такий варіант створює загрозу закриття роботи Маріупольського та Бердянського портів.

Тоді вмирають порти, а для Бердянська порт – це життя міста, він є одним із основних містоутворюючих підприємств. А це вже удар по державному та місцевому бюджету, місцевий бюджет не витримає, отже держава буде його дотувати. Це гроші з держбюджету, і тут дійсно будуть мільярди,
– наголошує економіст.

Водночас Смілянський не виключає того варіанту, що перед силами РФ у Азовському морі може бути поставлено завдання звести роботу морських портів у цьому регіоні нанівець.

"Виключати те, що Росія піде на крайні заходи для того, щоб не дати можливості функціонувати цим двом азовських портів, ми не можемо", – додав експерт.

Нагадаємо, 25 жовтня Європарламент схвалив резолюцію щодо ситуації в Азовському морі. Відповідно до документу, у разі загострення санкції проти Росії посиляться. Крім того, у Європарламенті наголошують на необхідності призначення спеціального представника ЄС з питань Криму та Донбасу, а також вважають, що будівництво Кримського мосту було незаконним.