Дані про підготовку замаху з'явилися ще навесні, проте зараз стали відомі деталі. Інформацію оприлюднило видання Politico з посиланням на джерела в американському уряді.

Раніше В Ірані засудили до страти чоловіка, що надав США інформацію про генерала Сулеймані

Що відомо про замах на американську дипломатку

  • За даними американської розвідки, замах на американську дипломатку є лише одним із варіантів помсти Ірану.
  • Лану Маркс нібито обрали мішенню через те, що вона "тривалий час дружить з президентом США Дональдом Трампом".
  • Дипломатка вступила на посаду посла США в ПАР у жовтні минулого року. За даними ЗМІ, її вже попередили про можливий замах.

Вбивство генерала Сулеймані: що треба знати

  • Це стало новою причиною загострення конфлікту між США й Іраном на початку цього року. Касема Сулеймані американські військові вбили за наказом Трампа 3 січня 2020 року під час бомбардування в Іраку.
  • Трамп назвав це великою перемогою у війні з Іраном, а для Ірану це стало втратою національного масштабу. Тож відносини між державами серйозно загострилися.
  • Фактично, наслідком цього вбивства було збиття українського літака МАУ в небі над Тегераном. Тоді його через необережність, вважаючи військовим бортом, збили іранські військові. Загинули всі 176 людей, що були на борту.
  • Влада Ірану неодноразово обіцяла помститися Сполученим Штатам через вбивство Сулеймані.

Хто такий Касем Сулеймані?

Командувач спецпідрозділів "Ель-Кудс" іранського Корпусу вартових ісламської революції. В Ірані він був дуже популярний: про нього знімали фільми, писали пісні, йому присвячували нагороди та спортивні досягнення.

Сулеймані також вважають головним архітектором війни в Сирії. Начебто саме він переконував Росію втрутитися в цю війну, що змінило розклад сил всередині країни.​

Цікаво Ліквідація Сулеймані в Іраку: що про нього відомо і чим це загрожує регіону