За його словами, стійкий мир у Європі буде лише з Росією, а не проти Росії. Про це дипломат заявив в інтерв’ю австрійській газеті Die Presse.

Цікаво: Новий формат переговорів щодо Криму: як можуть відреагувати Франція і Німеччина

На переконання австрійського міністра, Росія є "важливим партнером у Європі".

При цьому, журналіст вказав на те, що Росія, можливо, стоїть за масштабною атакою на ІТ-систему МЗС Австрії, на що Шалленберг заявив, що це поки лише "медійне припущення". Він додав, що коли буде точно встановлено походження атаки, Австрія "відреагує належним чином".

Відзначимо, що у коаліційній програмі нового уряду Австрії зазначено, що уряд підтримує продовження санкцій Євросоюзу проти Росії та націлений на економічне і політичне зближення України з Європою. Водночас, у документі вказується на те, що у випадку досягнення прогресу в реалізації Мінських домовленостей слід розглянути можливість поступового зняття санкцій з РФ.

До слова, 19 грудня 2019 року Європейський Союз офіційно оголосив про продовження санкції проти Росії до червня 2020 року.

Про які санкції йдеться?Європейський союз після анексії Криму у 2014 році й початку бойових дій на Донбасі запровадив і щоразу продовжує санкції проти РФ за агресію проти України.

Економічні санкції:

► Обмежують доступ певних російських банків і компаній до ринків капіталу в ЄС;
► Накладають заборону на експорт і імпорт у торгівлі зброєю;
► Встановлюють заборону на експорт товарів подвійного призначення для військового використання або для військових кінцевих отримувачів у Росії;
► Обмежують доступ Росії до певних технологій і послуг, які можуть бути використані у видобуванні нафти й пошуку її покладів.