Встановлення енергоефективних засобів у власній оселі дозволить українцям економити до 60% виплат на платежах. Підрахували фахівці. Проте, до перевтілення звичайного будинку в енергозбергіаючий потрібно підходити з розумом.

Для початку необхідно провести енергоаудит помешкання. Аби визначити які саме заходи будуть найбільш ефективними. Наступний крок — безпосереднє встановлення приладів, їхній сервіс та моніторинг енергоспоживання.

Яким має бути енергозберігаючий будинок, знають в Київському центрі з енергоефективності. По-перше — максимально теплим. Тож починати потрібно із заміни вікон та утеплення стін пінопластом чи мінеральною ватою.

Читайте також: Українці масово утеплюють багатоповерхові будинки

Таким чином, температура повітря в помешканні буде на 5-7% вищою. Крім того, фахівці радять поставити на батареї спеціальні терморегулятори.

В модернізованому будинку варто забути й про радянські лампочки — лише енергоефективні світлодіоди. Таким чином за електроенергію платимо в сім разів менше. Також в енергозберігаючому житлі є лічильники та індивідуальний тепловий пункт. Його можна встановити як у власній квартирі, так і на весь будинок.

Він вміє підтримувати температуру в приміщеннях на комфортному рівні. За співвідношенням вартості та ефективності — це один з найкращих варіантів для будинку.

Звичайно, всі ці заходи обійдуться не дешево. Проте, витрати на встановлення обладнання частково відшкодовує держава. На даний час є можливість використати допомогу держави через механізм здешевлення кредитів, тобто держава відшкодовує частину видатків на термомодернізацію.

Державна програма передбачає відшкодування частини кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. Власникам приватних будинків повертають 30% позики, а ОСББ та ЖБК — 40 %. Даною цільовою програмою вже скористалися більше 10 тисяч українських родин.

Ці програми продовжують розвиватися. Незабаром буде створений фонд енергоефективності і достатньо багато міських цільових програм, за якими мешканці зможуть знайти кошти на придбання обладнання для енергоефективності.

А нещодавно в Україні почала діяти державна програма із закупівлі електроенергії. Домогосподарствам, які встановили сонячні батареї, пропонують продавати надлишок енергії за зеленим тарифом.