Глава держави заявив про це під час Сегменту лідерів Всесвітнього гуманітарного саміту ООН у Стамбулі.

Вже більше двох років моя країна є ціллю російської агресії. Гуманітарні наслідки цієї агресії становлять більше 10 тисяч загиблих українців, більше 20 тисяч поранених, і близько 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб,
— наголосив Порошенко.

Президент України запропонував також три ключові елементи, які допоможуть посилити відповідь конфліктам і гуманітарним викликам:

— По-перше, ми маємо зробити все від нас залежне, щоб відновити повагу до міжнародного права та забезпечити ефективність міжнародних інструментів з метою врегулювання конфліктів та притягнення до відповідальності тих, хто їх розпочав.

— По-друге, щоб досягти успіху на цьому шляху, ми маємо бути об’єднаними та солідарними і демонструвати міцне політичне лідерство. І ми маємо бути рішучими та послідовними. Маю на увазі, зокрема, дискусію щодо санкцій. Ніхто не має почуватися безкарним.

— По-третє, український досвід на Донбасі свідчить, що дуже важливим є не лише вчасно приділити увагу вирішенню негайних гуманітарних потреб, але й пошуку довготривалих рішень.

Міжнародна спільнота стала свідком гуманітарної кризи безпрецедентного масштабу і складності. Колись Україна була донором, а зараз вона стала реципієнтом гуманітарної допомоги. Ми хочемо наголосити, що потрібно прийняти нову парадигму гуманітарних заходів і реагувати на гуманітарні виклики, — наголосив президент.

Читайте також: У Держдепі США пояснили, як Путін врятувався від найжорсткіших санкцій