Про це повідомили у прес-службі Адміністрації Президента.

Читайте також: Які народні депутати приносять найменше користі Україні

Згідно із законом, встановлюється прилегла зона України, визначається її правовий статус і режим. Відтак Україна зможе здійснювати митний, податковий, імміграційний та санітарний контроль у прилеглій зоні. Крім того, проект має посприяти запобіганню переправлянню контрабанди морським шляхом і нелегальних заходів суден у закриті порти тимчасово окупованих територій України.

"Якщо судно порушило законодавство України і робить спробу зникнути, уповноважений орган має право переслідувати таке судно по гарячих слідах з метою його затримання та притягнення до відповідальності згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, як тільки переслідуване судно увійде в територіальне море держави під прапором якої плаває судно або будь-якої третьої держави", – зазначили у повідомленні.

Що таке "прилегла зона України"? Це зона відкритого моря, яка прилягає до територіального моря України і зовнішня межа якого перебуває на відстані не більше 24 морських миль, відлічених від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України.

У своїй прилеглій зоні Україна здійснює контроль, необхідний з метою запобігання порушенням митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного законодавства України у межах території України, включаючи її внутрішні води, або територіальне море.

Контроль здійснюється з метою притягнення до відповідальності за порушення законодавства України, вчиненого у межах території України, включаючи її внутрішні води, або територіальне море.

Також з метою запобігання порушенням законодавства України, або притягнення до відповідальності за його порушення, уповноважений орган, який забезпечує недоторканність державного кордону та охорону суверенних прав України в її прилеглій та виключній (морській) економічній зонах може зупиняти судна; оглядати їх; затримувати чи арештовувати судна та/або членів їх екіпажу, за виключенням військових кораблів та інших державних суден, які використовуються з некомерційною метою.