Телемедициною, яку пропонує запровадити президент, у Центрі первинної медико-санітарної допомоги у Малині користуються 3 роки: налаштували її власними силами. Така послуга була життєво необхідною. Центр обслуговує увесь район. На 50 тисяч населення – 36 сімейних лікарів та педіатрів.

Нового ж обладнання у центрі небагато. Здебільшого, це подарунки спонсорів, а від держави ж медики отримують мінімум. Проте найбільшою проблемою залишаються дороги й транспорт – виїзд до пацієнтів ускладнюється, бо машини старі, а пального завжди бракує. Частину грошей на бензин виділяють місцеві ради. Але цього не достатньо. Тож все частіше місцеві медики сідають на велосипеди.

Ситуацію обіцяє виправити президент. На зміни у сільській медицині планують виділити 14 мільярдів гривень, 4 з них вже знайшли. Проте, як ці колосальні кошти розподілять, наразі невідомо. Все дуже приблизно.

Планують на ці гроші побудувати медичні заклади, купити обладнання, автомобілі, ліки, комп'ютер, налагодити зв'язок та підняти зарплати: лікарям обіцяють 14 тисяч гривень, фельдшерам – до 10, трохи менше – медсестрам.

Навіть заробітна плата, якщо вірити обіцянкам, зросте у рази: лікарям обіцяють 14 тисяч гривень, фельдшерам – до 10, трохи менше – медсестрам.

Читайте також: "Аполітична акція" медиків у Києві: які фігури стоять за масовим мітингом

Серед пріоритетів і автомобілі. У програмі треба згадати ще й про ремонт ДОРІГ. Бо на українських дорогах довго не проживе навіть найсучасніше авто.

Водночас, медики досі не розуміють, що тепер буде з фельдшерсько-акушерськими пунктами. Раніше мова йшла про їх скорочення, тепер ж у них планують навпаки – інвестувати у них кошти. Оновлювати сільську медицину влада планує вже з наступного року. Якщо за закон проголосують депутати, звісно ж. Але президент вже надав документ їм на ознайомлення.