Про це Президент заявив під час виступу у Верховній Раді вранці 19 квітня.

Читайте також: Архієпископ пояснив, хто стоїть на перешкоді єднанню української церкви

Він звернувся у Верховній Раді до народних депутатів із проханням підтримати його листа до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українській православній церкві.

За словами Порошенка, питання надання автокефалії Православній церкви в Україні є геополітичним, оскільки Росія давно використовує Церкву як інструмент впливу на Україну.

Це питання давно виходить далеко за межі церковного! Йдеться про нашу остаточну незалежність від Москви. Тут не тільки релігія, тут – геополітика... Це – питання національної безпеки і нашої оборони в гібридній війні, тому що Кремль розглядає РПЦ як один з ключових інструментів впливу на Україну,
– сказав Порошенко у своєму зверненні до депутатів.

Він зазначив, що впродовж років тривав непомітний для стороннього ока діалог між Україною та Вселенським престолом і тепер Українська православна церква може стати найбільшою в православному світі.

Порошенко додав, що створення єдиної Української православної церкви для нього ж настільки важливий, як було питання безвізу.

17 квітня Президент заявив, що зараз Україна, як ніколи, близька до створення єдиної помісної Православної церкви та звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській Церкві.