Про подробиці офшорного скандалу і його наслідки, – в матеріалі сайту "24".

Від Мадонни – до друзів Трампа і Єлизавети ІІ

Згідно з розслідуванням учасників Міжнародного консорціуму журналістів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, яке отримало назву Paradise Papers, заможні люди з усього світу приховали вісім трильйонів євро. Серед них Мадонна, Кіра Найтлі і Єлизавета II. Не відмовлявся від офшорів і нинішній Держсекретар США Рекс Тіллерсон і люди з близького оточення Путіна. Звичайно, й українці. В нових списках засвітилися 10 громадян України, зокрема, президент Петро Порошенко і екс-віце-прем’єр Валерій Вощевський. Можна сказати, українці потрапили в гідну компанію.

Читайте також: Розслідування офшорів Порошенка: навіщо Президент шукав "райські острови"

Ухилялися від податків і відомі компанії – наприклад Apple. В 2014 році компанія використовувала норму у податковому законодавстві США та Ірландії, яка називається double Irish. Це дозволило Apple здійснювати продажі за межами Північної і Південної Америки через ірландські філії і не платити податки.


Єлизавета ІІ вивела в офшори 13 мільйонів доларів

Як зауважує політичний експерт Андрій Вігірінський, було б дивно, щоб Тіллерсон, коли був головою однієї з найбільших компаній в світі Exxon Mobil, не мав би якоїсь офшорної компанії. Або щоб таких офшорів не було в росіян.

"Будівництво газопроводу "Північний потік-2" здійснюється через компанії, афільовані з російським "Газпромом", зареєстровані в офшорних юрисдикціях. Це звична практика: коли проект почне приносити прибуток, щоб він оподатковувався за найменшими ставками. Бізнес шукає лазівки, щоб платити менше. І наші бізнесмени не більш патріотичні, ніж американські", – вважає Вігірінський.

За словами політичного експерта Валерія Димова, ми побачили, що вісім трильйонів євро знаходяться в руках невеличкої кількості людей. Також з’ясувалося, що корупція – не тільки проблема України, а й всього світу. Хоча, нагадує політолог, офшори не заборонені.

Міжнародні компанії, такі як "Рошен", не повинні залежати від внутрішнього законодавства. Тому що Україна відома рейдерством, і райсуд може відібрати гроші у будь-якого бізнесмена. Але якщо гроші виводилися, а не просто створений траст – це інше питання. Не всі офшори незаконні, і не всі, хто ними користується, злочинець,
– зазначає Димов.

Злочин без покарання

Петро Порошенко, як і в 2016-му – після оприлюднення даних про його офшорну компанію, зареєстровану через розташовану в Панамі юрфірму Mossack Fonseca, заявляє про законність. В 2016 році Порошенко заявив, що це "сліпий" траст, який не порушує законів України. Хоча, згідно розслідування, в 2014 році юристи президента вибудовували складну схему з фірм у Нідерландах, на Кіпрі та на Британських Віргінських островах для володіння "Рошеном". При цьому Порошенко, як відомо, балотуючись на пост глави держави, пообіцяв продати бізнес, як того вимагає закон.


Порошенко намагається переконати українців, що закон не порушував

Цього разу представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що корпорацію "Рошен" не можна передати у "сліпе управління" напряму з України.

Щоб не було подвійного оподаткування, щоб не сплачувати і не мінімізувати податки – така вимога була поставлена відповідній холдинговій міжнародній структурі. Після того як "сліпий траст" знайде покупця, корпорація буде продана – всі кошти мають обов'язково надійти в Україну. Щоб президент, як отримувач цих коштів, міг в Україні заплатити,
– сказала Луценко.

Пройшло півтора року після скандалу з панамською Mossack Fonseca, а відповідь у президента та сама. Це свідчить про те, що Порошенко не збирався продавати свій бізнес і затягує час в сподіванні, що українці забудуть про його невиконану обіцянку.

Водночас, зазначає Валерій Димов, злочином офшорні компанії можуть бути в тому випадку, якщо посадова особа виводить туди гроші з України і не вказує це в е-декларації.

Це морально-етичне питання. Враховуючи те, що ми знаходимося в ситуації війни, то виводяться не гривні, євро і долари, а людські життя. Коли українці скидалися по гривні, щоб допомогти армії, хтось виводив ці гроші за кордон. Це злочин проти своєї країни і своїх громадян. Такі люди мають нести політичну відповідальність,
– підкреслив Димов.

В свою чергу Андрій Вігірінський переконаний, що особливих наслідків для українських чиновників оприлюднення інформації не матиме.

"В західному світі є момент політичної відповідальності і збереження репутації. Оприлюднені матеріали належності об’єктів в офшорних зонах тим чи іншим політикам може мати наслідком їхню відставку. В Україні ні політична відповідальність, ні момент репутації не спрацьовує. У нас чиновники не йдуть у відставку, коли їх затримують на отриманні хабарів. А публікація документів про наявність у них офшорних компаній не потягне якоїсь відповідальності", – говорить Вігірінський.

За словами політолога, щоб щось довести, за аналогією із західними партерами – треба викуповувати оригінал матеріалів, а правоохоронним органам розслідувати факти ухилення від сплати податків або недостовірне декларування прибутків. Однак, на його думку, навряд чи це станеться.

Інформаційна піна і тиск на президента

Та все ж уникнути інформаційного шуму не вдасться. На думку Димова, враховуючи невисокий рівень довіри до влади, слідчих, суддів, прокурорів, це питання буде сильно політизоване. Хтось почне розкручувати тему імпічменту, інші вимагатимуть слідчих комісій, відводячи увагу щодо своїх обіцянок.

"Не змінюючи систему ухвалення рішень, коли при владі перебувають ставленики олігархів, ми будемо заручниками політичної боротьби. Хочеться, щоб не інформаційна піна підіймалася, а треба міняти всю корумповану систему. Інакше вони далі крастимуть гроші з Держбюджету і виводитимуть капітали з воюючої країни", – підкреслює Валерій Димов.

Андрій Вігірінський також переконаний, що матеріали про офшорні компанії президента можуть стати способом тиску громадськості на Петра Порошенка.

Конспірологічний варіант – тиск на президента і провладні фракції, що на них є достатньо інформації. Аби забезпечити їхню договороздатність, цю інформацію можна поступово оприлюднювати. Але кінцева мета не зовсім зрозуміла. Геополітичні інтереси, пов’язані із конфліктом на Донбасі, або внутрішня ситуація – боротьба з корупцією,
– зазначає Андрій Вігірінський.


Поки українці воюють, чиновники і політики з країни виводять мільйони в офшорні зони

Чергова порція офшорного скандалу навряд чи якось позначиться на позиціях його фігурантів, зокрема Петра Порошенка. Але залишитися в стороні не вдасться. За словами Вігірінського, Україна долучається до процесу боротьби з мінімізацією оподаткування тільки не так жваво, як інші. Наша країна підписала міжнародний документ про протидію податковим гаваням і обмін податковою інформацією з іншими країнами. Міжнародні фінансові інституції – МВФ, Світовий банк – розробляють програми і методику такої боротьби. Тому рано чи пізно відповідальність для чиновників-хабарників за виведення грошей з держави наступить. Як би вони не намагалися приховувати від суспільства корупційні оборудки.

Читайте також: Панамський скандал: чи вирішать в Україні проблему офшорів?