Що таке 16 000 правок у цифрах:

  • Це 650 робочих годин для їх розгляду
  • 40 пленарних тижнів
  • Майже 2 роки роботи парламенту
  • 40% часу роботи всієї каденції ВРУ

Читайте також: Україна з Коломойським і без нього, або Бенінградська битва

Навіть автори поправок не приховують, що їх мета – це блокування роботи парламенту. Та ще й у публічній площині ставлять умови іншим парламентарям у кращих традиціях голлівудських бойовиків: я готовий зняти поправки, якщо….

Відповідаючи на такі умови у голлівудській манері: Верховна Рада не веде перемовин із законодавчими терористами. Тому, сьогодні плануємо розглянути зміни до Регламенту, якими пропонується спеціальна процедура для законопроєктів, які стали інструментом законодавчого спаму.

Головна ідея цих змін до Регламенту – ми переносимо систематизацію та обговорення тисяч поправок на майданчик комітету. А в зал – вже готовий текст для ухвалення рішення по суті. При цьому у ВСІХ депутатських фракцій та груп, як і у кожного позафракційного депутата, залишається можливість подати додаткові правки – але в обмеженій кількості. Така процедура не буде поширюватись на розгляд кодексів та змін до Конституції.

Застосувати особливу процедуру також буде не просто – для неї потрібно зібрати 150 підписів, а потім затвердити 226 голосами народних депутатів в залі.

У законотворчій роботі також потрібен з доровий глузд, який, власне, і пропонується запровадити законопроєктом №1043.