Водночас наразі відкритим залишається питання про те, як просуватися далі, як зробити крок вперед і підготуватися до "другого акту". Про це Маасікаса сказав в інтерв'ю "РБК-Україна".

Важливо Ми стежитимемо дуже уважно, – посол ЄС про загрозу скасування безвізу з Україною

Він додав, що наразі в Україні створені інституції, міжнародні угоди укладені, багато реформ зроблені. Посол ЄС переконаний, що майбутній саміт Україна – ЄС дасть новий поштовх до змін.

Є багато речей, які, як я розраховую, будуть обговорені та погоджені на саміті: те, як ми будемо просуватися вперед з угодою про асоціацію, в яких економічних сферах співпраця може бути й буде посилена,
– наголосив посол ЄС.

За словами дипломата, є низка речей, які Україна повинна зробити для наближення свого законодавства до європейського. Тоді Україна зможе де-факто стати частиною телекомунікаційного ринку ЄС. Також він зазначив, що Україна може приєднатися до діалогу у сфері кібербезпеки.

Актуально Росія повинна відповідати взаємністю на кроки Зеленського, – посол ЄС

На думку посла, потрібно мати на увазі, що не вся Угода про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі вже імплементована.

Це те, про що ви постійно чуєте від ЄС: імплементація та імплементація. Візьмемо, приміром, енергетику. Газовий ринок загалом працює за правилами ЄС, що є величезним досягненням, з'явився газовий ринок, ціни пішли вниз, а джерела газу диверсифіковані. А тепер подивіться на вугільний сектор, де, скажімо так, небагато всього зроблено,
– підкреслив Маасікаса.

Що передбачає Угода про асоціацію з ЄС

  • Угода про асоціацію з ЄС не гарантує майбутнього вступу України до Євросоюзу. Однак вона включає інші важливі норми.
  • Перші три розділи Угоди стосуються загальних принципів асоціації України та ЄС. Тут зазначені реформи, що мають на меті зблизити зовнішню політику сторін.
  • Однією з найважливіших деталей Угоди є положення про створення Зони вільної економічної торгівлі. Зона передбачає зменшення або усунення тарифів (ввізних мит) при торгівлі. Це спростить митні процедури та покращить економіку України.