Кожного року медична сфера є недофінансованою. Про це повідомила депутатка від фракції "Голос" Ольга Стефанишина в ефірі 24 каналу.

Читайте також Скільки людей може померти від коронавірусу в Україні, – невтішний прогноз

За її словами, у 2020 році брак коштів у медичні галузі є особливо відчутним через реформи та пандемію COVID-19. Нардепка зазначила, що в проєкті бюджету заклали суму, якої не вистачить, щоб у 2021 році виплачувати навіть мінімальну зарплатню лікарям.

Нам потрібно приблизно вдвічі більше, щоб медична система нормально працювала,
– розповіла вона.

Стефанишина заявила, що наразі в Україні бракує коштів, щоб підтримувати програми з надання ліків хворим на онкологію, ВІЛ й туберкульоз. За її словами, для цього не вистачає приблизно 5 мільярдів гривень.

До теми Скільки українців вважають себе здоровими, – опитування

Як зазначила депутатка, представники Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та страхування вже подали відповідні правки до проєкту бюджету на 2021 рік.

Де взяти необхідні кошти

На думку Стефанишиної, цим питанням повинен займатися очільник МОЗ Максим Степанов. Він має домовлятися з представниками Міністерства фінансів та прем'єр-міністром, щоб медична галузь отримала більше коштів. Як зазначила депутатка, наразі результату роботи Степанова немає.

Чи підтримають збільшення бюджету

Стефанишина припустила, що депутати одноголосно підтримають рішення про збільшення фінансування медичної галузі.

"Тема охорони здоров'я є гострою у Раді. Кожен депутат розуміє, на скільки важливо повноцінно фінансувати саме цю галузь", – заявила вона.

Читайте також В Україні вивчають три механізми, як доставити та зберігати вакцину від COVID-19

Депутатка також згадала про гроші з фонду COVID-19. Вона наголосила, що до кінця 2020 року їх треба ефективно використати саме на медицину.

За словами Стефанишиної, є багато спрощених процедур для закупівлі товарів за гроші з фонду COVID-19, які допоможуть боротися з коронавірусом.

Держбюджет-2021
Головне про держбюджет-2021 / Інфографіка 24 каналу