Закінчилося засідання комітету прийняттям рішення щодо того, щоб рекомендувати президенту все-таки звільнити Фокіна з переговорної групи ТКГ через його позицію насамперед. Про це нардеп від "Слуги народу" розповів у програмі "Є питання" на 24 каналі.

Читайте також Українська делегація в ТКГ просить оцінки заяв свого члена Вітольда Фокіна

За його словами, всі присутні на засіданні комітету та ті, хто дивились трансляцію, побачили, що це не якісь обмовки чи Фокіна не так інтерпретували. Це його світоглядна позиція.

Я вважаю, що не може людина, яка не бачить РФ на Донбасі, представляти Україну на найвищому переговорному рівні щодо врегулювання конфлікту,
– відзначив депутат.

Єгор Чернєв наголосив, що висловлювання Фокіна жодним чином не є українською позицією. Це власна думка учасника ТКГ, на чому він і наголошував під час виступу в комітеті. І додав, що людина на такій посаді публічно має озвучувати державну позицію, а не свою.

Також депутат зауважив, що в деяких інтерв’ю Фокін казав, що потрібно зрозуміти Росію. "То потрібно все-таки міняти такого представника в ТКГ, тому що тут насамперед потрібно розуміти Україну, українські інтереси і представляти їх", – прокоментував він.

Нардеп пояснив, що призначає членів ТКГ саме президент за своїм указом. Тому далі має відбутися розгляд постанови в сесійній залі, і потім депутати вже чекають реакцію очільника держави.

Фактично ця постанова об’єднала представників всіх фракцій, крім абсолютно проросійської ОПЗЖ. Всі проукраїнські фракції проголосували за те, щоб ця постанова була направлена і що Фокіну не місце в ТКГ,
– зазначив Єгор Чернєв.

Заяви Фокіна щодо війни на Донбасі: що відомо

  • Перший заступник очільника української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 29 вересня заявив, що поки нібито не бачив доказів, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією.
  • Це не перша одіозна заява Фокіна про українсько-російську війну. Раніше він наполягав, що необхідно забезпечити амністію для всіх бойовиків на Донбасі.
  • Також Фокін розказує, що необхідно виконати умову Росію про вибори на окупованих територіях.
  • Нардепка від партії "Голос" Соломія Бобровська підготувала депутатське звернення до президента Володимира Зеленського. У ньому йдеться про відкликання Вітольда Фокіна з Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу. Звернення підписало 49 народних депутатів.

Про участь Тищенка в Раді щодо Донбасу

Нардеп від "Слуги народу" Микола Тищенко у фейсбуці написав, що взяв участь у парламентській групі щодо законодавчих змін з питань Донбасу. Його колега Єгор Чернєв пояснив заяву депутата.

Зараз створюється міжфракційне депутатське об'єднання "Шлях додому" для того, щоб допомогти ТКГ пропрацювати законопроєкти, які мають бути напрацьовані ВР і які вказані в законі про особливий статус і в мінських домовленостях.

Думаю, що це мав на увазі Тищенко, коли написав, що долучиться до якогось переговорного процесу в ТКГ. Це не переговорний процес в ТКГ, це саме законодавча робота,
– розповів депутат від монобільшості.

І додав, що цим може займатися будь-який нардеп Ради, тому що він має право законодавчої ініціативи, зокрема, і в питаннях Донбасу.