За чотири роки окупації однією з небагатьох спроб діалогу з окупованими територіями на офіційному рівні став "Мінськ". Однак бажаних результатів він не дав. А з місцевим населенням на непідконтрольній території зараз працює хіба що російська пропаганда.

Читайте також: Що означає новий статус окупованих територій

Зараз на Донбасі продовжує діяти особливий порядок самоврядування. Та це швидше тимчасова міра. Нещодавно його продовжили ще на рік. А паралельно у першому читанні прийняли закон про повернення окупованої частини Донбасу до складу України. Але навіть він не роз’яснює, як же повертатимуть нині непідконтрольні території.

Фактично все, що пропонує нам Росія, населення не підтримує. Це не є прийнятним. Ну, наприклад, 43% населення вважають, що вибори на цій території не прийнятні взагалі і 20%, якщо будуть якісь умови,
– вважає соціолог Ірина Бекешкіна.

Головне питання: з чого починати? Адже ні економічно, ні політично до повернення окупованих територій Україна поки що не готова, визнають в Уряді.

"Відправних точок дуже багато. Треба розрізняти територію і людей. Якщо для реінтеграції територій, як складових територій, держава Україна фактично можливості втратила. То за реінтеграцію людей, які там, треба боротися", – сказав заст.міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Читайте також: Закон про реінтеграцію Донбасу не вплине ані на санкції, ані на обмін полоненими, – Снєгирьов

Відкритим залишається питання миротворців. Введення їх фактично визнає бойові дії на Донбасі внутрішнім конфліктом, а Росію притягнути до відповідальності буде значно складніше. Навіть попри позови, які Україна вже подала до Європейського суду. А от питання виборів на Донбасі після реінтеграції взагалі політизоване, вважають у громадській мережі "ОПОРА". Адже, якщо прописувати в законах вибори на окупованій території лише через кількість років після звільнення – це буде порушенням Конституції. Але підстави офіційно проводити волевиявлення є лише після дотримання усіх міжнародних умов. І на це дійсно знадобляться роки.

Це відновлення роботи банківської системи, тому що фінансування процесу має відбуватися законно, у правовий не готівковий спосіб. З боку держави безпосередньо організація виборчого процесу. Третя сторона не повинна цього робити. Інакше ми визнаємо, що ми втратили суверенітет,
– заявила експерт Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Єдине в чому одностайні експерти, що не можна розраховувати на повернення Донбасу лише військовим або дипломатичним шляхами. Їх доведеться поєднувати.