Про це він розповів у інтерв'ю виданню Главком.

"12 травня мене викликали до Сімферополя, в офіс ФСБ, якийсь молодий чоловік намагався провести допит. Зі мною були два адвокати, ми порадилися і вирішили, зіславшись на Конституцію Росії, що давати свідчення зараз не будемо. Спочатку ознайомимося з тим, що мені інкримінують", — зазначив Умеров.

Я не вважаю Крим частиною Російської Федерації. Крим був незаконно приєднаний під прикриттям зброї, армії, під прикриттям псевдореферендуму,
— підкреслив він.

За його словами, жодних документів, у яких пояснювався його "злочин", він не отримав. Водночас обіцяє — від своїх переконань не відмовиться.

"Думаю, так і буду говорити, що не вважаю, що Крим входить до складу Російської Федерації і тому, коли говорю про державний устрій в Криму, я завжди маю на увазі Україну. Якщо ми говоримо про автономію кримськотатарську, то завжди йдеться про автономію в складі України", — наголосив Умеров.

Нагадаємо, вдень 12 травня російська ФСБ затримала заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, після того, як вранці у домівках мусульман в Бахчисараї провели обшуки.