Відповідну інформацію опублікував депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. Він отримав відповідь від Офісу Президента щодо цієї поїздки.

"Поїздка Президента України до Султанату Оман не мала офіційного статусу, відбувалася з приватною метою та за власні кошти. [...] Переліт Президента України разом з дружиною до Оману регулярним рейсовим літаком, а також їх проживання у готелі було здійснено за рахунок власних коштів дружини глави держави – Олени Зеленської", – йдеться у листі.

До слова Якщо Зеленський заразиться коронавірусом: план дій Офісу Президента

При цьому в листі за підписом голови Офісу Президента Андрія Єрмака вказано, що вони не можуть надати інформацію про кількість співробітників Державної служби охорони, які супроводжували Зеленського, адже це державна таємниця. Як і суму, яку витратили на охорону. Хоча перед тим в ДСО заявили, що загалом було витрачено 74 тисячі 319 гривень. З цієї суми 59 тисяч 499 гривень – на проїзд, а ще 14 тисяч 820 гривень – на добові.

Що відомо про поїздку Зеленського до Оману?

Спершу про поїздку Зеленського до Оману нічого не було відомо. Однак згодом українські ЗМІ опублікували фото з елітного готелю країни Al Bustan Palace Ritz-Carlton Hotel. Вартість найдорожчого номера у ньому за одну добу становить до 4 тисяч євро.

В Офісі Президента України пояснили: Володимир Зеленський полетів до Оману разом з сім'єю "власним коштом, але у державних справах". Окрім того, у президента нібито були заплановані там "офіційні зустрічі".

В аравійській країні глава держави провів дві зустрічі – з відповідальним за закордонні справи міністром Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою та з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду султанату Абдулсаламом аль-Муршиді.

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев прилітав у місто Маскат (Оман), коли там перебував президент України Володимир Зеленський. В Україну глава держави повернувся тим же приватним літаком, яким в Оман прилетів Патрушев. Його називають другою після Путіна людиною у Росії.

Вранці 8 січня прессекретарка Зеленського Юлія Мендель повідомила, що президент перериває свій візит до Оману через авіакатастрофу українського літака МАУ у Тегерані. Попри це, до Києва президент повернувся лише вночі 9 січня, майже через добу після аварії. Президент прилетів у Києві чартерним літаком, який оплатив Султанат Оман.