Що відомо про засідання Ради 21 липня

Причиною зібрання позачергового засідання є пропозиція нардепів. Про це повідомили у пресслужбі Верховної Ради.

Цікаво Рік роботи Верховної Ради 9-го скликання: експерти назвали плюси та мінуси

Загалом нардепи мають розглянути 20 запитань. Депутати хочуть розглянути ті питання, які не встигли під час попередньої сесії. Зокрема, мовиться про законопроєкт про "зелений тариф" у другому читанні. Нардепка Євгенія Кравчук також додала, що порядок денний буде насиченим.

Фракція "Слуга народу" ініціює проведення позачергової сесії 21 липня. Символічна для нас дата – рівно рік з часу парламентських виборів. Порядок денний нижче. Почали збір підписів,
– коротко зауважила Кравчук.

Водночас багато питань, які збиралися розглядати депутати, вже не актуальні: за них встигли проголосувати у Раді 17 липня. Зокрема, за нове районування в Україні.

Що розглядатимуть на засіданні 21 липня

  • постанова про утворення нових районів;
  • закон про оборонні закупівлі;
  • закон про Службу зовнішньої розвідки;
  • проєкти постанов, які блокують підписання трьох законів: про легалізацію грального бізнесу, про детінізацію ринку металобрухту і про створення електронного кабінету для фізичних осіб-підприємців.

Також на порядку денному є законопроєкт про зміну переліку тих, хто зобов'язаний щорічно подавати власну електронну декларацію. До цього списку включать членів наглядових рад банків, компаній і підприємств, які на понад 50% належать державі.

Втім значно важливіше те, кому декларуватися стане необов'язковим. Це голова ОПУ, його заступники, уповноважені, радники й прессекретар президента у разі, якщо вони працюють на громадських засадах. Тобто не отримують офіційну зарплату з держбюджету.

Як парламент працюватиме в липні та серпні

  • Робота третьої поточної сесії Ради завершилась 17 липня.
  • Водночас нардепи планують змінити регламент парламенту і проводити засідання в пленарні тижні за скороченим графіком.
  • За відповідний законопроєкт в першому читанні 15 липня проголосували 324 депутати.

Регламент роботи Ради хочуть організувати так:

  • У вівторок, середу, четвер і п'ятницю пленарне засідання триватиме з 10 до 15 години (в п'ятницю – до 16 години) з перервою з 12:00 до 12:30.
  • Понеділок і час після завершення пленарних засідань відводитимуться для самостійної роботи народних депутатів, пов'язаної із здійсненням депутатських повноважень.