24 канал зібрав найголовніше про пожежі в Харківській області. Тут ви знайдете актуальну інформацію про масштаби стихії та останні події.

До теми Пожежі на Харківщині та Луганщині: Зеленський попросив уряд допомогти потерпілим

Одну з пожеж ліквідували: яка ситуація зараз

Рятувальникам 6 вересня близько 15 години вдалося ліквідувати пожежу у Дворічанському районі. Загалом вогонь пройшов тут територію в 500 гектарів, з яких 100 гектарів – верхова пожежа на деревах.

Станом на ранок 5 вересня відкритого вогню там немає. Рятувальники гасять окремі осередки тління лісової підстилки та залишків деревини. Ситуація є контрольованою.

Що відбувалось на Харківщині 4 вересня

  • Станом на ранок у Дворічанському лісництві Харківської області ще гасили окремі осередки загорянь. Однак відкритого вогню вже не було.
  • За даними ДСНС у Харківській області, пожежа знищила 22 житлових будинки. Одна людина звернулася до медиків через отруєння продуктами горіння.

Яка ситуація з пожежами в Харківській області була 3 вересня

  • Вогонь спалахнув 2 вересня у трьох районах Харківської області: Чугуєвському, Дворічанському та Шевченківському. Через сильний вітер пожежа поширилася в напрямку населених пунктів. Увечері площа займання складала вже 400 гектарів, з них 100 гектарів – верхова пожежа.
  • Також 2 веренся пожежа знищила ділянку повітряної лінії електропередач завдовжки 1 кілометр і 20 опор.
  • Станом на ранок 3 вересня на Харківщині продовжується гасіння осередку лісової пожежі на площі близько 100 гектарів. Осередки пожежі в населених пунктах Гороб'ївка та Грянинівка Дворічанського району ліквідували.
  • До гасіння залучили чотири пожежні машини та понад 200 військовослужбовців. Гасити пожежу допомагають також два літаки та один вертоліт, 2 пожежних потяги та 7 тракторів.
  • У Чугуївському районі відкритого вогню не спостерігається, проводиться гасіння окремих осередків тління лісової підстилки та залишків деревини.
  • Надвечір 3 вересня Харківська регіональна комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила рішення про оголошення надзвичайної ситуації регіонального рівня.
  • Правоохоронці розпочали кримінальні провадження за фактом пожеж на Луганщині. Кримінальні провадження розпочали за фактами порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

За попередніми підрахунками, збитки від масштабної лісової пожежі у Дворічанському районі на Харківщині становлять 644,3 мільйона гривень.

Що відомо про постраждалих

За даними МВС, внаслідок пожежі знищено 22 житлових будинки, евакуйовано 33 людей. Через отруєння продуктами горіння за медичною допомогою звернулася одна людина.

Для евакуації людей, окрім транспорту, підготували соціальні пакети (постільна білизна, їжа, подушки, ковдри). Також допомагають волонтери.

Усіх, хто постраждав, влада забезпечує житлом. До прикладу, евакуйованих із Горобівки планують розмістити на базі поліклініки та ліцею у Дворічній.

До речі На Полтавщині вже майже добу горить сміттєзвалище: фото та відео пожежі

Компенсації постраждалим

Максимальна сума компенсації жертвам пожеж передбачена в розмірі близько 300 тисяч гривень. Ця сума буде виділена громадянам, у яких повністю згоріло житло. Люди, які постраждали менше – отримають меншу компенсацію.

3 вересня відбулось засідання спеціальної комісії, на якій прийняли рішення про матеріальну компенсацію людям, господарства яких постраждали від пожежі.


Арсен Аваков спілкується з постраждалими від пожежі / Фото ДСНС

Пожежі на Харківщині: дивіться відео

Ймовірні причини пожеж

  • Прессекретар ДСНС у Харківській області Ігор Лупандін назвав попередньою причиною пожежі в Харківській області людський фактор. Також розглядається підпал.
  • Через пожежу в Чугуївському районі поліція відкрила кримінальну справу про умисне знищення майна.
  • Окрім того, пожежа набула такого стрімкого поширення через значні пориви вітру – понад 15 метрів на секунду. Навколо населених пунктів, які знаходяться в лісовому масиві, не було мінералізованих смуг.

Дивіться відеосюжет 24 каналу про пожежі на Харківщині:

Реакція уряду та Зеленського

Президент Володимир Зеленський попросив Кабмін підготувати рішення про надання необхідної допомоги постраждалим від пожеж на Харківщині та Луганщині. Глава держави тримає ситуацію під особистим контролем.

Напередодні до місця стихії вирушили віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.


На Харківщину прибула урядова команда на чолі з Аваковим / Фото МВС

Герої – серед нас

У телеграм-каналі "Харків 1654" розповіли історію Сергія Тесленка. Поки пожежники збиралися, цей чоловік, не довго думаючи, сів у трактор і допомагав біля житлових будинків.

Зрештою з його допомогою вдалося локалізувати перекидання вогню. Крім того, було врятовано щонайменше 20 житлових будинків.

Пожежа на Харківщині / Фото ДСНС і МВС