Рятувальники розбирають завали коледжу та продовжують пошукові роботи. Кількість загиблих зросла до 12, з них відомі імена п'ятьох. Загроза обвалу існує досі.

Важливо: Рятувальники шукають людей після пожежі в Одесі: список зниклих – фото

Пожежа в одеському коледжі: що сталося

Займання виникло близько 10 ранку на 3 поверсі 6-поверхового навчального корпусу – в кабінеті №9. Людей із будівлі евакуювали.

Орієнтовна площа пожежі – 4 тисячі метрів квадратних, тоді її локалізували пожежники. За словами очевидців, рятуючись від полум'я, деякі учні стрибали на припарковані машини з п'ятого поверху.


Пожежа в коледжі на Троїцькій в Одесі/ Джерело: dumskaya.net

Пожежа в Одесі на Троїцькій
Медики на місці пожежі в одеському коледжі/ Джерело: dumskaya.net

Шестиповерховий будинок на розі вулиць Пушкінської і Троїцької, де сталася пожежа, вважається пам'яткою архітектури, його побудували у 1914 році. Зараз там розташована низка фірм і установ. Серед них – інститут морської біології, одеська філія інституту археології НАН України та коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, де і виникла пожежа.

Студенти розповідають, що про пожежу спочатку ніхто не знав – працівники коледжу не давали вказівки покинути будівлю. Щодо сигналізації – якщо вона і була, то не спрацювала. Вогонь розгорівся, багато хто опинився в пастці.

Важливо: Пожежа в коледжі Одеси: кількість жертв зросла до 12

Пожежа в одеському коледжі на Троїцькій: дивіться відео

Десять жертв, пошуки тривають

Наразі відомі імена 5 загиблих із 12.

  • Ксенія Бабенко – 17-річна студентка. Під час пожежі вона вистрибнула з вікна, її привезли в лікарню в агональному стані. Ксенія померла через 15 хвилин після госпіталізації і стала першою жертвою трагедії.


Загибла через пожежу в одеському коледжі Ксенія Бабенко / фото з соцмереж

  • Коваль Марина Володимирівна, викладачка коледжу 1963 року народження. Жила в Овідіопольському районі. Востаннє жінка виходила на зв’язок о 7 ранку 4 грудня, а вже о 14 її телефон не працював.
  • Бортюк Ганна Леонідівна, викладачка коледжу 1976 року народження. За словами очевидців, ця викладачка до останнього виводила учнів із палаючої будівлі.


Загибла в пожежі викладачка Бортюк Ганна / фото з соцмереж

  • Кирило Трофимчук – 16-річний студент. Про смерть підлітка повідомила його мати у фейсбуці. У момент пожежі Кирило перебував на 5 поверсі – він повинен був мати лекцію з вищої математики. Останніми його словами своїм рідним були: "Я задихаюся". Ім'я Кирила почало фігурувати у ЗМІ одразу після інциденту, оскільки його сестра дала не один коментар щодо обставин трагедії. Також вона зазначала, що досі розшукує свого брата.

Рятувальник Сергій Шатохін, який допомагав гасити вогонь, помер у лікарні 7 грудня. Сергій Шатохін по драбині ліз на третій поверх будівлі, щоб розвідати ситуацію. У цю хвилину з вікна вистрибнула студентка, вони двоє впали вниз.


Загиблий герой-рятувальник Сергій Шатохін / фото ДСНС

Одесити несуть квіти до місця трагедії. Допомагають їжею та теплим одягом рятувальникам, які вже четвертий день безупину розбирають уламки на згарищі. Вони продовжують пошукові роботи, проте констатують, що шансів знайти когось живим вже немає.

Постраждалі

Знайте більше: Список імен постраждалих у пожежі в коледжі Одеси – який стан у потерпілих

Через вогонь постраждали 32 осіб: 17 – дітей, 15 – дорослих (серед них 7 співробітників ДСНС). Наразі в стаціонарах досі залишаються 9 людей.


Постраждали понад 32 особи / Джерело: dumskaya.net

Зниклі безвісти

Наразі шукають інших зниклих безвісти людей. Спочатку у списку їх було 14. Начальник регіонального главку Нацполіціі Олег Бех розповів, що декілька зниклих під час пожежі телефонували родичам і, прощаючись, говорили, що задихаються в димі.

Список зниклих у пожежі в Одесі на Троїцькій:

  • Маркіна Юлія Михайлівна, 2003 року народження, студентка.
  • Чугунник Людмила Михайлівна, 2001 року народження, студентка.
  • П'яточкіна Катерина, 2003 року народження, студентка. Була на заняттях на 4 поверсі. В 10:12 повідомила по телефону батькові, що в коледжі пожежа і залишилася в бухгалтерії з Юлією Маркіною і двома бухгалтерами.
  • Катишевська Вероніка Дмитрівна, 1955 року народження, співробітниця бухгалтерії коледжу.
  • Перчик Ірина Василівна, співробітниця бухгалтерії. Останній раз розмовляла з чоловіком в 10:12. Повідомила, що задихається від диму і попрощалася з ним.
  • Тарасова Наталія Василівна, 1959 року народження, співробітниця бухгалтерії. В 10:00 телефонувала дочці і повідомила, що перебуває в коледжі.
  • Третьякова Наталія Олексіївна, завідуюча відділенням коледжу, викладач.
  • Александров Борис Георгійович, 1958 року народження, директор Інституту морської біології. Телефонувала його секретарка Галина Іванович, яка повідомила, що в коледжі задимлення і він впав на підлогу. Просила допомоги.
  • Іванович Галина Валентинівна, 1954 року народження, співробітниця ІМБ НАН України.
  • Беженарь Олена Валеріївна, 1995 року народження, лаборант. Останній раз її бачили в 9:30, коли вона їхала на роботу в коледж.
  • Соловей Віра Дмитрівна, 1951 року народження.

Читайте також: Рятувальники досі розбирають завали після пожежі в коледжі Одеси: фото, відео

Ймовірні причини

Наразі поліція розглядає 2 причини займання: навмисний підпал та аварійна робота електрообладнання. Мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що в коледжі не було опалення, тому, можливо, увімкнули електрообігрівачі. Про це міському голові сказали батьки студентів. Ймовірно, виникло замикання старої електропроводки.

За фактом пожежі в Одеському коледжі поліцейські розпочали кримінальне провадження. Розслідуватимуть справу як порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

За словами керівника Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна, в коледжі не було пожежної сигналізації.

Поліція вже встановила двох перших підозрюваних. Їм саме готують підозру. Втім, правоохоронці наголошують: це лише початок, під час розслідування можуть з'явитися й інші підозрювані.

Реакція президента

Президент Володимир Зеленський доручив голові Одеської ОДА Максиму Куцому та всій місцевій владі зробити все можливе для допомоги постраждалим та їхнім родинам.

У жахливій пожежі в Одесі ми вже втратили 16-річну студентку Ксенію Бабенко. Вся країна співчуває її батькам. Ми всі сподіваємося, що з 14 зниклих безвісти якомога більше знайдуться здоровими та неушкодженими. Але не хочу нікого обманювати – жертв може бути більше,
– написав президент, коли було відомо про 1 жертву.

Він також відзначив героїчну боротьбу пожежників та рятувальників, семеро з яких зараз перебувають у лікарнях.

Глава держави також розпорядився перевірити стан протипожежної безпеки у всіх закладах з масовим перебуванням людей.

  • На виконання цього завдання глава держави дав Кабінету Міністрів та органам місцевої влади місяць – до 10 січня 2020 року.
  • Також Зеленський пропонує покращити та оновити оснащення рятувальних підрозділів, служб швидкого реагування і медицини катастроф.
  • Окремо президент звернувся до власників торгових центрів, кінотеатрів, ресторанів, готелів. Він закликає бізнесменів забезпечити у своїх закладах належну пожежну безпеку, не чекаючи державних перевірок.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук приїхав до Одеси 8 грудня. Уряд створив комісію з розслідування причин пожежі, результати розслідування опублікують до 20 грудня. Окрім того, він анонсував звільнення керівника департаменту освіти Одеської облдержадміністрації. Володимир Зеленський оголосив 8 грудня днем національної жалоби.

Фото з місця пожежі в Одесі

Пожежа у коледжі в Одесі на Троїцькій/ Джерело: 24tv.ua

Важливо: Пожежа в Одесі на Троїцькій: від вогню людей рятував комунальник

Дивіться відео кореспондентів 24 каналу:

Відео: пожежа в Одесі на Троїцькій: що сталося, причини і деталі трагедії