Станом на 3 травня ситуація з пожежами на півночі Житомирської області контрольована, але рятувальники продовжують гасити осередки тління, повідомляє пресслужба ДСНС.

До слова Рятувальники локалізували нові пожежі на Житомирщині: що відбувається зараз

Ситуація станом на 3 травня

Станом на 3 травня в Овруцькому районі ліквідували 3 осередки загорання:

  • поряд з селом Першотравневим, де горіло ще з 16 квітня;
  • поблизу села Дубовий Гай, де займання сталося 29 квітня;
  • поблизу села Лучанка.

Всього до гасіння пожеж на території Житомирської області залучено 327 людей та 62 одиниці техніки.

Що відомо про причини пожеж

Представники ДСНС, правоохоронці і працівники лісового господарства припускають, що дерево могло впасти і пошкодити електродроти. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко на своїй сторінці у фейсбуці.

Дерево впало в густій ділянці лісу, а швидкому поширенню вогню сприяв вітер швидкістю 20-25 метрів на секунду, якого у цій місцевості не було більше ніж 10 років. Окрім того, сприяв спалаху і захарещений ліс, чистку якого не проповили з часів аварії на Чорнобильській АЕС.

Що каже влада

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 21 квітня вдень у телеграмі заявив, що ситуація з ліквідацією пожеж в Україні поступово нормалізується. Так, у Житомирській області протягом 2 останніх діб локалізовано 3 осередки пожеж.

Місцева влада попередньо оцінила у 25 мільйонів гривень збитки жителів сіл Острови, Рудня, Личмани та Магдин. Таку суму назвав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

22 квітня Денис Шмигаль доручив Міністерству економіки виділити 25 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків пожеж у Житомирській області.

пожежа у Житомирській області, карта
Карта пожеж у Житомирській області та Чорнобильській зоні / карта УкрГМІ ДСНС

Ліквідація пожежі у Житомирській області: дивіться відео

Пожежа на Житомирщині: дивіться відео

Рятувальникам спільно з лісгоспами не вдалося допустити, щоб вогонь знищив будівлі та споруди у 6 населених пунктах:

  • селище Першотравневе,
  • село Виступовичі,
  • село Рудня,
  • село Дівошин,
  • село Слобода,
  • село Ясинець.

Загалом врятовано 45 будівель. Щоправда, вогню все ж вдалося знищити 39 будівель, зокрема ті, які люди самовільно використовували як дачні ділянки.

Участь у гасінні пожежі також брали Збройні Сили України та представники ДСНС з Івано-Франківської та Тернопільської областей. Всього було залучено 179 одиниць техніки. Допомагали гасити вогонь і три літаки АН-32П: вони скинули 168 тонн води.

Пожежа, Житомирщина, ліс, ДСНС, надзвичайні ситуації

Пожежа, Житомирщина, ліс, ДСНС, надзвичайні ситуації
Як відбувається гасіння пожежі на Житомирщині

Директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Володимир Демчук пояснив, що довготривалий процес гасіння пожеж на Житомирщині пов'язаний з неможливістю доступу особового складу до окремих осередків. Причиною останнього є захаращеність лісових масивів і відсутність доріг.

Як відбулася евакуація людей

  • Місцева влада ухвалила рішення переселити старовірів із сіл Личмани і Магдин до села Гладковичі. Евакуйовано понад 50 людей переважно пенсійного віку із 4 сіл в Овруцькому районі. Про це повідомив прессекретар голови Житомирської ОДА Юрій Мельник.
  • Вони перебувають у школах, будинках культури, частину прийняли місцеві жителі. Всі забезпечені харчуванням.

Реакція Зеленського та Єрмака

В ДСНС доповіли президенту, що на Житомирщині горить лісова підстилка, залишки деревини та очерет. Згорілі будівлі були закинутими.

ДСНС створила резерв сил на випадок ускладнень.

Головне, що вогонь не розростається і вдається його побороти. Стежте за тим, чи потребує хтось допомоги чи евакуації,
– сказав Володимир Зеленський.

Водночас глава Офісу Президента Андрій Єрмак розповів, що ОП цілодобово тримає на контролі ситуацію із пожежами та оперативно реагує на можливі виклики.

Зверніть увагу Нова пожежа у Чорнобильській зоні: усе, що відомо, фото і відео

Що відомо про масштабну пожежу на Житомирщині

  • Поряд із селами Рудня і Виступовичі Житомирської області 16 квітня почалася лісова пожежа. Загальна площа пожежі становила близько 50 гектарів, а 17 квітня вогонь пішов далі до сусідніх сіл.
  • Станом на ранок 17 квітня до ліквідації наслідків пожежі було залучено понад 100 людей і 20 одиниць техніки, зокрема авіацію – 3 літаки Ан-32П.
  • Загалом за 16 квітня у Житомирській області зафіксували одразу 45 пожеж в екосистемах. Протистояння їм ускладнюють потужні вітри.
  • В Островах пожежа через сильний вітер швидко перекинулася до житлових будинків. Коли 47-річний чоловік намагався самотужки загасити вогонь, обпік собі руки.
  • Станом на 21 квітня пожежники продовжують гасити осередки тління. До слова, саме дим від пожеж на Житомирщині, за словами глави МВС Авакова, є причиною забрудненого повітря у Києві.
  • Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що найімовірніше, спалах стався через падіння дерева на лінію електропередач. Сприяв швидкому поширенню вогню сильний вітер і захаращеність лісів.

Пожежа на Житомирщині: дивіться відео

штрафи за підпал трави
Штрафи за підпал трави в Україні / Інфографіка 24 каналу