Роботи були припинені з 25 липня після того, як виявили, що співробітники не дотримуються основних процедур з безпеки, повідомляє Bloomberg. Наприклад, не використовують захисний одяг під час робіт.

Цікаво! Нотр-Дам із надувним куполом: запропонували нову епатажну ідею відновлення собору – фото

Профспілки та місцеві асоціації закликали повністю закрити майданчик із виконання ремонтних робіт через ризик отруєння 400 тоннами свинцем, який виділився після пожежі.

нотр-дам париж пожежа у нот-дамі
Собор Паризької Богоматері після пожежі

Спеціальні команди почнуть тритижневе глибоке очищення місцевих вулиць і шкіл наступного тижня.

Раніше було проведено очищення території навколо собору. Регіональне управління охорони здоров’я також заявило, що у чотирьох із 12 місцевих шкіл виявило ненормальний рівень свинцю, і після цього вирішили провести повторну дезактивацію.

Фактична реконструкція даху собору ще не почалася, оскільки досі проводилися роботи з оцінки збитків та зміцнення конструкції. Пізніше буде проведено конкурс із вибору дизайну для шпиля.

Загалом, за найоптимістичнішими прогнозами спеціалістів, реставрація Собору може розтягнутись на 5 років. Архітектори та реставратори досі не визначились чи відновлювати зруйнований пожежею шпиль у первісному вигляді чи замінити його новою конструкцією.

У середині червня – через два місяці після страшної пожежі 15 квітня 2019 – у Соборі Паризької Богоматері відновили богослужіння.

Що відомо про пожежу у Соборі Паризької Богоматері?

Нотр-Дам або Собор Паризької Богоматері – одна з найпопулярніших пам'яток Парижа, яка є його своєрідною візиткою. Будівлю зводили майже 200 років – з середини ХІІ до середини XIV століття. 15 квітня 2019 року світові ЗМІ вибухнули новиною: частину Собору Паризької Богоматері охопила масштабна пожежа. Рятувальникам вдалось її ліквідувати через 9 годин.

Будівництво Собору почалось у 1163 році, коли було закладено перший камінь, і тривало аж 182 роки. Більше цікавих фактів про Собор Паризької Богоматер читайте у нашому матеріалі.

Вогонь зруйнував верхню частину шпиля храму, годинник і значну частину покрівлі, також сильно постраждали вітражі. Внаслідок обвалу даху в одному місці пробито велику діру у стелі. Загалом серйозних втрат вдалося уникнути: кам'яна частина собору, каркас та дві вежі збереглися. Президент Франції пообіцяв відновити Нотр-Дам.

Також французькі мільярдери не виконали своєї обіцянки про перерахування матеріальної допомоги для відновлення зруйнованого собору Паризької Богоматері, який постраждав внаслідок пожежі у квітні 2019 року.

Дивіться відео: Пожежа у Соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі)