Порожнини в стінах і стелі могла стати причиною швидкого згоряння дерев’яних будинків, де жили діти. Фахівці зайшли на територію табору майже через 10 місяців після пожежі.

Читайте також: Пожежа в одеському таборі "Вікторія": у справі з'явився новий фігурант

Незалежні експерти також провели комплекс робіт в ідентичних вцілілих будиночках "Вікторії". І вже в перші години роботи виявили порушення, які раніше не помітило офіційне слідство, – пустоти у стінах і стелі корпусів. Порожнини в конструкціях, вважають експерти, могли створювати тягу і таким чином сприяти швидкому поширенню вогню з першого поверху на дах.


Незалежні фахівці виявили пустоти в перекриттях конструкцій будинків

Ліцензованому експерту з будівництва Віталій Куць підтвердив, що під час спорудження корпусів було допущено грубі порушення. Отвори в перекритті не були заповнені негорючими матеріалами, як того потребують будівельні норми. "Це призводить до швидкого розповсюдження факторів пожежі: токсичних продуктів горіння, диму, температури і самого полум’я", – зазначив він.

Відповідно до будівельного проекту, дерев’яні перекриття між поверхами повинні були опиратися вогню 45 хв і тримати полум’я і дим на першому поверсі. Дівчата, які загинули в "Вікторії", жили на 2-му поверсі. Якби порожнеча була заповненою, а дерево в місці займання якісно оброблене, діти мали би час на порятунок,
– сказав він.

Будівля у таборі "Вікторія”" вигоріла за півгодини. Незалежні екcперти, які працюють в таборі, виявили також інші порушення під час будівництва. Зокрема, протипожежна обробка деревини, на яку Одеса витратила понад мільйон бюджетних гривень, місцями в будинках взагалі відсутня. Вона потрібна для того, щоб дерево довше опиралося вогню і полум’я не поширювалося швидко.


Пожежа швидко поширилася через відсутність протипожежної обробки деревини

Більше про жахливу пожежу в одеському таборі "Вікторія" – дивіться у фільмі "Слідство.Інфо".