Найгучнішим було рішення судді районного суду Дніпра, який ще в 2018 році заборонив журналісту називати впливового дніпровського бізнесмена Олександра Петровського "Наріком". Про це у своєму відеоблозі "Честь і НЕчесть" на 24 каналі розповіла Ірина Шиба – експертка з судової реформи, відновного правосуддя та правосуддя для дітей у Фундації DEJURE.

Актуально Рішення КСУ щодо Ситника юридично нікчемне, – ексголова Конституційного суду

"Редактор видання "Цензор.NET" Юрій Бутусов помітив Петровського на фото з першого молебну митрополита Київського та всієї України Епіфанія в Дніпрі та написав про це на своїй сторінці в фейсбук", – розповіла Шиба.

За словами експертки, районний суд у Дніпрі задовольнив позов місцевого бізнесмена, визнав недостовірним те, що Петровський відомий у кримінальних колах як "Нарік", є "керівником організованого злочинного групування", чи "кримінальним авторитетом". А також зобов'язав журналістів виплатити понад 200 тисяч гривень моральної компенсації Петровському та опублікувати спростування.

Як відреагував Бутусов

За словами Ірини Шиби, Бутусов дізнався про це рішення з розслідування інших журналістів, бо повістка до суду йому не приходила і в засіданнях він не брав участі. А коли дізнався, то подав апеляцію, але програв. Апеляційний суд зменшив розмір моральної компенсації до 40 тисяч гривень, але в іншому рішення залишив в силі. Так справа дійшла до Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду. Він зміг відрізнити "чорне від білого", а, точніше, оціночне судження від фактичного. Те, що написав Бутусов, не було фактичним судженням, як говорили попередні судді, а тому їх не можна визнати недостовірним.

Cудді Крат, Журавель, Краснощоков, Русинчук підтвердили, що такі висловлювання є вираженням суб'єктивної думки і поглядів Бутусова та не свідчать про приниження честі, гідності та ділової репутації Петровського. Згадка про те, що бізнесмен відомий як "Нарік" проходив по кримінальній справі була дослівною цитатою Луценка з Інтернет-газети,
– ствердила Шиба.

Експертка зазначила, що Бутусов сам не стверджував, що Петровський є "Наріком". Він лише сказав інформацію, яка була суспільно важливою та необхідною для повної оцінки його читачами подій у Дніпрі.

Дивіться відео повного випуску відеоблогу "Честь і НЕчесть" Ірини Шиби за 17 вересня 2020 року: