Законопроект про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей опублікувала заступник голови Верховної ради Оксана Сироїд.

Вона зазначила, що цей законопроект будуть обговорювати "на так званій мінській платформі в парламенті.

Головними нововведеннями законопроекту є легалізація Мінських угод і необхідність їх виконання; об'єднаний оперативний штаб донецької і луганської областей буде займатися дозволами на торгівлю; застосування Збройних Сил у мирний час.

Читайте також: Рада нарешті проголосувала за судову реформу

При цьому прикінцевими та перехідними положеннями документа передбачається, що "закон повинен діяти без шкоди для невід'ємного суверенного права України на тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим та місто Севастополя і заходів, спрямованих на повне відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах", передає "Інтерфакс"

Варто зазначити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України Міністерством оборони України. Це території, де збройні сили Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють загальний контроль.

Читайте також: Військовий оглядач назвав панічну фобію Кремля

Після прийняття цього законопроекту об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України здійснює безпосереднє керівництво силами і засобами ВСУ, інших військових формувань, які залучаються до здійснення безпосередньо в Донецькій і Луганській областях заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони та правового режиму воєнного стану. Крім того, порядок переміщення осіб і товарів через лінію розмежування також буде визначатися начальником оперативного штаба за погодженням із Службою безпеки України.

У закон про правовий режим воєнного стану пропонується внести зміни, що стосуються, зокрема, припинення повноважень місцевих органів влади (місцевих рад та їх виконавчих структур) і створення при необхідності відповідних військових адміністрацій.