Вони заявили, що лише шляхом діалогу можна вирішити цю ситуацію, аби не нашкодити народу та державі, повідомили на сайті МЗС України.

Цікаво У Білорусі поновилися сутички: силовики затримують і б'ють людей – фото, відео

"За потреби, ми відкриті до будь-якої допомоги у сприянні цьому діалогові. Як міністри закордонних справ країн "Люблінського трикутника", ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі", – написали на сайті МЗС.

Вони зазначили, що добробут та процвітання Білорусі та її народу важливі не лише для самої країни, а для всієї Європи. Зокрема, для Польщі, Литви та Білорусі.

Усі ми зацікавлені у продовженні взаємовигідного діалогу, а також співпраці, заснованої на демократичних цінностях та орієнтованої на створення умов для спільного та стабільного майбутнього,
– наголосили на сайті.

Протести у Білорусі: коротко

  • Перемогу у виборах президента Білорусі 9 серпня, згідно з результатами екзитполу, здобув Олександр Лукашенко. До того ж, з величезним відривом.
  • Така інформація спровокувала масові протести білорусів. Акції пройшли як у провінційних містечках, так і в столиці. Громадяни країни заявили, що вибори сфальсифікували. Вони вимагають чесного підрахунку голосів.
  • У Мінську сталися масштабні сутички з ОМОНом, ті залучили рушниці із гумовими кулями, водомети. Протестувальники створили барикади зі смітників та інших підручних предметів. Однак ОМОНівці штурмували ці барикади.
  • Варто зазначити, що у країні приглушили інтернет. Через це офіційні сайти відомств не працювали. Влада не коментувала ситуацію.
  • Протестувальники почали залишати вулиці Мінська приблизно о 3:00. За інформацією ЗМІ, під час сутичок загинули 3 людей, десятки – поранені.
  • Лукашенко прокоментував ситуацію лише наступного дня. Він зазначив, що ОМОН діяв у межі повноважень, аби приглушити мітинг.