Заява Пашиняна щодо російський миротворців у Нагірному Карабасі

Під час спілкування з журналістами Al Jazeera вірменського прем’єра запитали, чи хотів він бачити російських миротворців, до прикладу, в Нагірному Карабсі. Витяги з цього інтерв’ю опублікувала пресслужба Кабінету Міністрів Вірменії.

Актуально Вірменія та Азербайджан готові до мирних переговорів

Дивіться, такі питання можуть обговорити в ширшому контексті в межах мінської групи ОБСЄ,
– відповів на це питання Пашинян.

Додамо, що у 1992 році Рада безпеки та співробітництва в Європі (попередник ОБСЄ) створила мінську групу в Гельсінкі. І вона пропонувала запровадити миротворчу місію у Нагірному Карабасі. Але цю ідею так і не підтримали, передусім мовиться про Вірменію.

Що таке мінська група ОБСЄ?

Її створили в 1992 році. Метою групи є врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі. У неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія та Туреччина. Співголови – Франція, Росія та США.

Радимо ознайомитися Війна Азербайджану та Вірменії у Нагірному Карабасі: історія конфлікту та паралелі з Україною

Ситуціія в Нагірному Карабасі: коротко

  • Бойові дії тут тривають уже впродовж тижня на кількох різних напрямках.
  • Почалося все вранці 27 вересня. Тоді на кордоні Вірменії та Азербайджану – в Нагірному Карабасі – відновилися бойові дії. Сторони звинувачують одна одну в провокації конфлікту.
  • В Азербайджані, Вірменії та невизнаній Нагірно-Карабаській республіці оголосили воєнний стан і мобілізацію. Країни повідомляють про десятки загиблих і поранених з боку військових і цивільних.
  • ЄС, НАТО, Україна та Росія закликають країни припинити бойові дії та відновити перемовини. Натомість Туреччина заявила, що підтримуватиме дії Азербайджану та назвала Вірменію "найбільшою загрозою миру в регіоні".
  • Нагірний Карабах – регіон населений вірменами у складі Азербайджану. Боротьба за цю територію триває вже понад століття.
  • Поточний конфлікт фактично розпочався у 1988 році, коли Нагірний Карабах захотів вийти зі складу Азербайджанської СРСР і увійти до складу Вірменської. А наприкінці 1980-х провірменські сили за підтримки Єревана взяли Нагірний Карабах під свій контроль.