Для вас брифінг Володимира Зеленського транслював 24 канал.

Дізнайтеся більше Друга каденція, зустрічі з Путіним і плівки Порошенка: головне з пресконференції Зеленського

Про що говорив Зеленський на пресконференції

Вкотре президент згадував про допомогу медикам – на 300% збільшать доплату тим, хто бореться з COVID-19. Щодо виходу з карантину сказав, що план представили ще місяць тому і пан містить 5 етапів. При цьому лише 6 регіонів готові до запуску міжобласного транспорту – де поменшало інфікованих коронавірусом.

На запитання про домовленості з Володимиром Путіним від Дмитра Гордона Зеленський спершу жартома назвав журналіста "спецагентом". Потім повідомив, що зараз тривають переговори з Росією про можливий обмін утримуваними особами після COVID-19.

Зеленський також заявив, що продовжуватиме прямі перемовини з Путнім щодо Донбасу. До речі, на звинувачення бойовиків на адресу ЗСУ в обстрілах мирних жителів та патрулів ОБСЄ президент заявив, що українці стріляють тільки у відповідь, але першими вогонь не відкривають.

Президент похизувався "Програмою великого будівництва". Він наголосив, що в 9 разів Україна збільшила кількість доріг, які планують побудувати у 2020 році (4 500 доріг).

За словами Зеленського, банківський закон він збирається підписати між 20 та 22 травня. А саме підписання меморандуму з МВФ може теж відбутися цього місяця.

Наприкінці вересня планують відкрити інвестиційний офіс, який займатиметься усіма інвестиціями. Також Зеленський розповів про проєкт "інвестиційні няні".

За словами Зеленського, в Україні розпочинається державний проєкт зі створення в кожній області 25 спортивних об’єктів, присвячених видатним спортсменам чи спортсменам з цього регіону.

Щодо плівок з розмовами людей, чиї голоси схожі на голоси Петра Порошенка, віцепрезидента США Джо Байдена та глави Держдепу Джона Керрі, то Зеленський сказав, що "це не останній тривожний дзвінок, який почують українці". Реагувати на це повинна прокуратура та правоохоронні органи.

Читайте також Зеленський розповів, чим відрізняється від Порошенка

Зеленський звернувся до журналіста програми "Схеми" та виокремив методи роботи журналіста Михайла Ткача. Президент заявив, що діяльність журналіста межує з нахабством.

У президента запитали, за яких умов він готовий розпустити парламент. Той відповів, що наразі таких передумов немає. Втім, депутатам не слід розслаблятися, оскільки це може відбутися, якщо монобільшість не виконуватиме свою роботу належним чином.

Зеленський підтвердив, що місцеві вибори за будь-яких умов відбудуться восени та додав – збирається голосувати за представника від "Слуги народу" на виборах мера Києва.

На запитання про розслідування у справі Гандзюк сказав: ті, хто вбили активістку вже за ґратами. Люди, які замовили її вбивство, теж відомі, а справа повністю передана до суду.

Справу Шеремета Зеленський назвав "більш складною", "однозначна вона чи ні" – він теж не знає. Зеленський назвав голову МВС Арсена Авакова потужним міністром, який повинен довести до кінця справу Шеремета.

В межах запитання про кадрову політику Зеленський пригадав колишнього керівника митниці Максима Нефьодова. Назвав його нормальною людиною, але дорікнув за контрабанду.

Пресконференція президента Володимира Зеленського: дивіться відео

Рік президентства Володимира Зеленського: ключові дати

  • 20 травня 2019 року – Зеленський вступив на посаду президента;
  • 21 липня 2019 року – парламентські вибори в Україні, партія Зеленського "Слуга народу" здобуває монобільшість у Раді;
  • 29 серпня 2019 року – перше засідання нової Ради, формування уряду та багато іншого;
  • 7 вересня 2019 року – великий обмін полоненими між Україною та Росією, повернулися Сенцов, Гриб, військові моряки та багато інших;
  • 10 вересня 2019 року – Зеленський підписав закон про імпічмент президента;
  • 11 вересня 2019 року – Зеленський підписав закон про зняття недоторканності з нардепів;
  • 9 грудня 2019 року – перша за 3 роки зустріч у нормандському форматі, Зеленський вперше зустрівся з Путіним;
  • 29 грудня 2019 року – обмін полоненими між Україною та бойовиками, повернулися Пантюшенка, Асєєв та інші;
  • 5 січня 2020 року – "таємний", а від того скандальний відпочинок Зеленського в Омані;
  • 4 березня 2020 року – відставка уряду Олексія Гончарука і формування нового під головуванням Дениса Шмигаля;
  • 12 березня 2020 року – початок карантину в Україні через пандемію коронавірусу;
  • 28 квітня 2020 року – Зеленський підписав закон про ринок землі;
  • 20 травня 2020 року – річниця президентства Володимира Зеленського.

рік президентства Зеленського, перемоги
Перемоги Володимира Зеленського за рік президентства / інфографіка 24 каналу

рік президентства Зеленського, провали
Провали Володимира Зеленського за рік президентства / інфографіка 24 каналу