За яких умов Жеенбеков піде з посади президента

Як зауважив чинний президент Киргизстану, він є готовим піти зі своєї посади після того, як ситуація в країні стабілізується. А станеться це лише після проведення парламентських виборів. Слова президента передає його речниця Толгонай Стамалієва, повідомляє "Радио Азаттык".

До теми Президент Киргизстану Жеенбеков веде перемовини про власну відставку

Президент Сооронбай Жеенбеков зустрівся c Садиром Жапаровим. Під час перемовин прем'єр-міністр зазначив, що "президент повинен піти з посади сьогодні ввечері". Президент Жеенбеков відповів, що "в такій ситуації не готовий піти",
– розповіла Стамалієва.

Також вона прокоментувала інформація, яку поширюють ЗМІ та соцмережі, про те, що Сооронбай Жеенбеков обіцяв піти з посади президента "протягом 3 днів".

"Так, Сооронбай Жеенбеков заявляв, що піде з посади президента країни, але про які 3 дня говорять Садир Жапаров і його прихильники, не розуміємо. У жодній заяві президента Жеенбекова та повідомленнях прес-служби глави держави не було вказано конкретної дати та дня відходу з посади", – зауважила вона.

Додамо, що в ніч проти 9 жовтня Жеенбеков виступив зі зверненням, в якому заявив, "після того, як буде затверджено легітимних керівників органів виконавчої влади та країна стане на шлях законності, він буде готовим піти з посади президента Киргизстану".

​Радимо ознайомитися В заручниках у Росії: що чекає Киргизстан після нової революції

Протести в Киргизстані: головне

  • Люди вийшли на вулиці, адже вважають результати парламентських виборів сфальсифікованими – на них перемогу здобули лише провладні політсили.
  • Зрештою демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.
  • Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих вже нарахували понад тисячу.
  • Згодом ЦВК усе ж не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, ввела свою військову базу у Киргизстані в режим "протидії тероризму".
  • Крім того, у країні запровадили надзвичайний стан, а в столиці Бішкеку – ще й комендантську годину.