Відставка Жеенбекова: що відомо

Про це він заявив у зверненні до народу. Відповідне повідомлення оприлюднила пресслужба Жеенбекова, передає 24 канал.

Радимо ознайомитися В заручниках у Росії: що чекає Киргизстан після нової революції

Як наголосив політик, він не тримається за владу.

Не хочу залишитися в історії Киргизстану як президент, що пролив кров і той, хто стріляв у власних громадян. Тому вирішив піти у відставку. Ніяка влада не вартує цілісності нашої країни та згоди в суспільстві,
– заявив поки ще чинний президент Киргизстану.

Жеенбеков додав, йде, тому що в країні тривають протести. І це відбувається, попри призначення опозиціонера Садира Жапарова прем’єр-міністром. На цьому тлі він попросив Жапарова і інших політиків відвести своїх прихильників з вулиць.

"Сьогодні протестувальники стягуються до держрезиденції, а силовики зі зброєю її охороняють. Військовослужбовці та правоохоронці зобов'язані застосовувати зброю для захисту державної резиденції. Інакше проллється кров, це неминуче. Я закликаю обидві сторони не піддаватися на провокації", – наголосив Жеенбеков.

Він покидає посаду президента у віці 61 року.

Як на відставку Жеенбекова відреагували в Киргизстані

Після такої заяви президента вийшли на площу поблизу держрезиденції. Тут вони висунули нову вимогу – про розпуск парламенту.

Хто тепер має очолити Киргизстан

Відповідно до конституції Киргизстану, в разі відставки повноваження президента переходять спікеру парламенту. 13 жовтня таку посаду посів Канат Ісаєв з фракції "Киргизстан" (вона входить до правлячої більшості т стала одним з лідерів на минулих спірних виборах).

Попередній спікер Миктибек Абдилдаєв повідомив про рішення піти у відставку під час засідання 10 жовтня.

Зверніть увагу У Бішкеку знову надзвичайний стан, будівлю парламенту передали владі

Що цьому передувало

  • На початку жовтня в Киргизстані люди вийшли на вулиці, адже вважають результати парламентських виборів сфальсифікованими – на них перемогу здобули лише провладні політсили.
  • Зрештою демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.
  • Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих вже нарахували понад тисячу.
  • Згодом ЦВК усе ж не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, ввела свою військову базу у Киргизстані в режим "протидії тероризму".
  • Крім того, у країні запровадили надзвичайний стан, а в столиці Бішкеку – ще й комендантську годину.
  • У ніч проти 9 жовтня Жеенбеков виступив зі зверненням, в якому заявив, "після того, як буде затверджено легітимних керівників органів виконавчої влади та країна стане на шлях законності, він буде готовим піти з посади президента Киргизстану".
  • Щоправда, згодом після спілкування з Жапаровим, він наголосив, що поки не готовий іти у відставку. А зробить це тоді, коли ситуація в країні стабілізується та коли проведуть нові вибори до парламенту.