Результати аналізів у Росії

У сечі Олексія Навального лікарі виявили алкоголь та кофеїн. Про це повідомили у МОЗ Омської області.

Читайте також Навального отруїли бойовою отрутою з групи "Новачок": шокуючі висновки німецького уряду

Російські медики заявляють, що в організмі Навального не було жодних слідів оксибутирату, барбітурату, стрихніну. Теж саме стосується й інгібіторів холинестерази. За словами лікарів, клінічна картина отруєння цією речовиною під час надходження політика до Омської клініки була відсутньою. Також вони не виявили судомних або синтетичних отрут.

Водночас прессекретарка Навального Кіра Ярмиш наголосила, що опозиціонер напередодні не вживав алкоголь.

Бачу, кремлівські телеграм-канали стали відпрацьовувати новий темник: нібито Навальний вчора ввечері багато пив, а сьогодні сам прийняв таблетку від похмілля, що і спровокувало отруєння. Це неправда. Він не пив вчора і не приймав ніяких таблеток сьогодні,
– написала раніше Ярмиш.

Аналізи в німецькій клініці

Німецька клініка "Шаріте" провела нові аналізи, за допомогою яких вдалося довести: російського опозиційного політика отруїли хімічною речовиною з групи інгібіторів холінестерази.

Конкретну речовину ще не визначену. У повідомленні підкреслюється, що наявність холінестерази в організмі було доведено кілька разів в незалежних лабораторіях.

Згідно з діагнозом, пацієнтові призначають антидот атропін. Вихід хвороби залишається неясним, і не можна виключати довгострокові наслідки, особливо в нервовій системі,
– заявили в клініці.

Спершу різні опозиційні російські журналісти припускали, що такою речовиною може бути "Новачок". Мовляв, він належить саме до групи інгібіторів холінестерази. Втім це поки лише припущення.

Згодом заяву про це зробив і німецький уряд. Канцлерка Ангела Меркель заявила, що питання в цьому випадку можуть бути лише до російської влади. Мовляв, Навального намагалися змусити замовкнути.

"Зараз виникли серйозні питання, на які можуть і зобов'язані відповісти тільки представники російської влади. Злочин проти Навального направлено проти фундаментальних прав і цінностей", – заявила німецька канцлерка.

На заяву німецьких колег щодо отруєння Навального вже відреагував заввідділенням анестезіології-реанімації №1 російського Центру імені Пирогова Борис Теплих. У коментарі РИА Новости він заявив, про версію німецьких лікарів щодо діагнозу Навальному російські фахівці опрацювали в перший же день. Але підтвердження їй не знайшли.

По-перше, вони говорять про клінічні дані, а не про саму речовину, яка ні ми, ні, мабуть, вони наразі не виявили,
– підкреслив Теплих.

Коротко про стан Навального:

  • Наразі політик після ймовірного отруєння Олексій Навальний досі перебуває в комі й не приходив до себе вже кілька днів.
  • Втім лікарі переконують, що попри важкий стан політика, його життю більше нічого не загрожує.

Який діагноз раніше поставили лікарі

За словами головного лікаря омської лікарні швидкої допомоги №1 Олександра Мураховського, основним діагнозом опозиціонера Олексія Навального є порушення обміну речовин. Про це повідомляє пресслужба омського МОЗ.

На сьогодні у нас є робочі діагнози. Основний – це порушення вуглеводного балансу, тобто порушення обміну речовин,
– сказав Мураховський.

Лікар наголосив, що це може бути викликане різким зниженням цукру в крові в літаку, що призвело до непритомності.

Яку речовину виявили на шкірі та одязі

Окрім цього, медики встановили природу хімічного компонента, який був виявлений на шкірі і одязі Навального. Вони наголошують, що це був звичайний пластифікатор – "2-етилгексил дифеніл фосфат". Це промисловий хімікат, який використовують при виготовленні пластикових склянок. За словами головного лікаря омської лікарні, речовина не є отруйною.

Зазначили, що хімічний компонент знайшли не у крові, а на поверхні людини і одягу. Дослідження виявило наявність хімікату, але яка була кількість речовини – невідомо. Проте дослідження ще триває.

Що кажуть у транспортній поліції

У транспортній поліції повідомили, що, ймовірно, в організм Навального потрапила небезпечна отрута, пише у твіттері речниця політика Кіра Ярмиш.

Про це розповіла і дружина опозиціонера Юлія Навальна, і юрист Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов. За їхніми словами, у поліції заявили, що знайдена отрута небезпечна не лише для Навального, але й для інших людей.

Щодо назви речовини, то її не розголошують через "таємницю слідства".

Навальна та Жданов про отруєння опозиціонера: дивіться відео

Які ще варіанти розглядають лікарі

Раніше головний лікар лікарні швидкої допомоги № 1 Омська Олександр Мураховський повідомив, що медики відпрацьовують п'ять робочих діагнозів стану Олексія Навального, пише Meduza. Деталей він не назвав.

Але можу сказати, що вони всі робочі, ми всі їх відпрацьовуємо. Їх відпрацьовують реаніматологи, їх відпрацьовують неврологи, їх відпрацьовують нейрофізіологи,
– зазначив Мураховський.

Водночас у лікарні інформацію про виявлену поліцією небезпечну речовину не підтверджують. Мовляв, вірять результатам аналіз з лабораторії, а вони – негативні.

Згодом під час спілкування з журналістами, головний лікар Омської лікарні швидкої допомоги Анатолій Калініченко заявив, що ніякої отрути в аналізах Навального вони не знайшли.

"Отрут і слідів їхнього перебування в крові та сечі не виявлено", – заявив Калініченко.

Дізнайтеся більше Навальний в комі: як Європа та світ реагують на отруєння російського опозиціонера

Які версії медики не підтвердили

Раніше фахівці виключили варіант з інсультом, епілепсією, та пухлиною у мозку. Медики дійшли до висновку, що симптоми, які були в опозиціонера – втрата свідомості, підвищене слиновиділення, відсутність підвищення внутрішньоклітинних ферментів у крові – свідчать про те, що це результат токсичного впливу.

Ці симптоми, зазначили в лікарні, підходять під отруєння нейролептиками.

Що таке нейролептики?

Це велика група препаратів, які використовуються у психіатрії для переривання психопродуктивної симптоматики. Їх, зокрема, застосовують для усунення симптомів психозів, галюцинацій, марення та агресивності.

Актуально Олексія Навального отруїли: біографія російського опозиціонера

Що відомо про отруєння Олексія Навального

  • Російському опозиціонеру Олексію Навальному стало погано під час перельоту з Томська в Москву.
  • Політик перебуває у глибокій комі, соратники вважають, що його отруїли.
  • За словами прессекретаря опозиціонера Кіри Ярмиш, політику, ймовірно, підлили щось у чай в аеропорту.
  • Навальний тривалий час перебував у реанімації та підключений до апарату штучної вентиляції легень.
  • 22 серпня літак з Олексієм Навальним прилетів до Німеччини.