На кордонах світу час від часу відбуваються дипломатичні скандали. Прикриваючись недоторканністю, поважні чиновники спокійно кладуть у свій багаж незадекларовані речі. Про це – у новому випуску програми "Кордон.UA" на 24 каналі.

Попередній випуск Кокаїн замість бананів: як прикордонники виявили цікаву знахідку за 17 мільйонів

Декілька років тому представник посольства Північної Кореї спробував таємно провезти у Бангладеш 27 кілограмів золота. А нещодавно в індійському міжнародному аеропорту на контрабанді коштовностей спіймали місцевого високого посадовця.

Український псевдодипломат

На українських кордонах теж таке трапляється. Проте інколи дипломати виявляються фальшивими.

Співробітники Держприкордонслужби в ніч з 25 на 26 вересня 2020 року затримали псевдодипломата, який намагався перевезти до Угорщини повний мікроавтобус сигарет без акцизних марок.

Прикордонники затримали псевдодипломата
Прикордонники затримали псевдодипломата / Колаж 24 каналу

За словами водія, у його автомобілі були не сигарети, а дипломатичний вантаж, який охоронявся міжнародним законодавством.

Бусик, запакований безакцизними цигарками, затримали на кордоні з Угорщиною у пункті пропуску "Тиса". У ньому помістилося майже 200 тисяч пачок контрафактного товару.

Безакцизні цигарки
Бусик із безакцизними сигаретами / Фото ДПСУ

Втім обійшлося без міжнародного скандалу. Ще до огляду автомобіля прикордонники встановили:

  • водій – не дипломат, а звичайний контрабандист;
  • дипломатична картка – справжня підробка, як і номери автомобіля.

Тому шахраєві довелось відповідати не лише за незаконне переправлення підакцизних товарів, а й за підробку та використання фальшивих документів. А це вже – серйозний кримінал.

Прикордонники знайшли майже 200 тисяч пачок контрафактного товару: дивіться відео

Також у випуску:

  • Тепловізійні комплекси TORSUS PRAETORIAN відтепер патрулюють українсько-польський кордон. Футуристичні автобуси, які з'явилися на польових дорогах західного прикордоння, можуть позбавити контрабандистів і нелегалів свободи пересування.
  • Є робота, яку можна довірити лише собакам. Адже досі не вигадали машини, яка здатна конкурувати з їхнім чутливим носом. Справжні чотирилапі професіонали є і у прикордонників, а тренують їх у Кінологічному навчальному центрі на Львівщині.