За незаконне затримання Саакашвілі судитимуть ексдиректора Департаменту оперативної діяльності та начальника Окремого відділу для виконання спеціальних завдань ДПСУ. Про це повідомили на сайті Офісу генерального прокурора.

До теми ДБР вручило підозру експрикордонникам за видворення Саакашвілі

Як повідомили в Офісі генпрокурора, прикордонники у лютому 2018 році організували незаконно затримали Саакашвілі в Києві. Після того в порядку реадмісії його примусово перевезли літаком до Польщі.

Стосовно інших високопосадових осіб органів державної влади та правоохоронних органів, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, розслідування триває,
– додали в Офісі генпрокурора.

Прикордонникам загрожує від 3 до 8 років ув'язнення.

Що відомо про затримання Саакашвілі

  • У липні 2017 року тодішній президент Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. У той момент Саакашвілі був у Польщі.
  • Згодом Саакашвілі зі скандалом перетнув кордон і повернувся в Україну. Прикордонники та правоохоронці не хотіли його пропускати.
  • 22 вересня 2017 року суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині українського кордону.
  • 12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали у Києві. Через те, що він перебував на території України незаконно, його негайно відправили до Польщі. Політику також заборонили в'їзд в Україну до 2021 року.
  • Саакашвілі поскаржився на Порошенка до ГПУ через видворення з України. Справу передали до ДБР.
  • ДБР повідомило про підозру екскерівникам підрозділів Державної прикордонної служби України.
  • 28 травня 2019 року вже новий президент Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Тож 29 травня Саакашвілі повернувся до України.