Провокацію спрямовували на зрив домовленостей, які реалізуються після нормандського саміту. Про це заявив Вадим Пристайко журналістам, пише "УНІАН".

Знайте більше: Чи потрібно Україні продовжувати розведення після бою біля Золотого: думка Данілова

Водночас Пристайко наголосив, що найбільша домовленість – масовий обмін. Робота над цим запитанням триває.

Це дуже складна, дуже чутлива тема, яку легко зірвати проведенням якоїсь такої операції, в результаті якої гинуть люди, як це сталося (на Луганщині – 24 канал),
– сказав він.

Міністр зазначив, що бойовики очікували зриву цього процесу після "простої і доволі примітивної провокації з вбивством нашого солдата". Пристайко також додав, що провокацію вчинила Росія і найманці, яких вона підтримує, фінансує і навчає.

Водночас він зазначив, що після спробунаступу бойовиків "Україна не тільки з Росією комунікувала, Україна комунікувала всюди".

"Я щойно повернувся з Нью-Йорка, де я зустрівся з генеральним секретарем ООН. ... З великою кількістю наших колег. В кожному разі ми повідомляли, що сталося, чому це відбувається, показуємо щоразу кожну провокацію, яка відбувається", – наголосив він.

Глава МЗС додав, якщо провокації будуть відбуватися – то сам мирний процес під загрозою.

Бій біля Золотого: що треба знати

  • Проросійські бойовики намагалися прорватися через лінію зіткнення вранці 18 лютого. Ця атака окупаційних військ є наймасштабнішою з 2018 року.

Де стріляли? Поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Бій тривав приблизно від 5 ранку і до 10:24.

  • Через обстріли бойовиків загинув 1 український воїн Максим Хітайлов, 3 отримали поранення і 5 – поранення та травми.
  • Окупанти намагалися приховати свою поразку і звинуватити українську сторону у спробі нападу поблизу Золотого. Командування ООС офіційно заявило: українські захисники ніколи не застосовують зброю першими.
  • ​​Згодом глава Міноборони України підтвердив, що українські військові покинули спостережний пункт. За словами голови комітету з питань нацбезпеки Олександра Завитневича, мовиться про так званий пункт "Баня". У Міноборони переконують, що це тимчасово.