Тепер не лише мають власну електрику, а ще й заробляють на ній. У Хмельницькій області Ігор виявився першопрохідцем у галузі альтернативної енергетики.

У новий проект Ігор інвестував 20 тисяч доларів. Це загальна вартість панелей, супутнього обладнання, комп'ютерних програм та витрати на монтаж. Потужність сонячної електростанції — 11 кіловат. У червні виробили 1800 кВат*год, а спожили — 19. Тож прибуток від продажу електроенергії у загальноміську мережу — понад 6 тисяч гривень. За розрахунками родини їхня станція окупиться за 6 років. Тепер усе сімейство щодня слідкує за погодою.

Найефективніше станція працює в сонячну погоду, коли небо безхмарне. А взимку, коли сніг охолоджує панелі, вироблення електроенергії навіть зростає на 10%. Найменш продуктивні дощові дні.

З появою власної електрики, родина звела до мінімуму споживання газу, в будинку побільшало й електроприладів, утім економити не перестала. Обирають енергоощадну техніку та вмикають переважно ввечері, коли нижчий тариф.

У місті їхній будинок тепер у центрі уваги. Сусіди, родичі, і незнайомці — усі розпитують про сонячні панелі. Господарі охоче діляться досвідом і всім радять екологічно чисту енергію. А до кінця року планують запустити другу чергу сонячних панелей.