Якість так званих "рюкзаків Авакова"

– Ці рюкзаки я бачив не на передовій, але в зоні АТО. Вони потрапили до Нацгвардії, зазвичай, це другий ешелон. Бійці повинні мати спорядження задовільної якості. І от до цих рюкзаків було питання. Самих бійців не цікавило, чи фірма Авакова їх пошила, чи якась інша компанія. Просто сам факт, що вони розлізались, ними неможливо було користуватись. Можна заробляти на чому завгодно, але якщо мова йде про війну, то повинні бути якісь моральні червоні прапорці: що можна робити, а чого ні.

Бійці боялись про ці недоліки говорити офіційно, бо ми знаємо, кому підпорядковується Нацгвардія. Можливо, зараз вони вже дають покази.

– Нам вдалося знайти кілька компаній, які допомагали здійснювати переказ коштів, а це 14 мільйонів гривень. Були всі ознаки того, що перед нами якась корупційна історія.

Про арешт сина Авакова

– Він був затриманий тому, щоб під час обрання запобіжного заходу не втік. Що загрожує сину Авакова, буде відомо після оголошення про підозру. Це, як я розумію, буде зроблено, оскільки НАБУ пішло на дуже серйозний крок. Тому варто дочекатись, яка буде підозра, за якою статтею кримінального кодексу, яка буде сума застави тощо.

Десь рік тому я, як член ради громадського контролю при НАБУ, мав зустрічі, в ході яких ставив питання щодо резонансних справ. Я пам'ятаю, що в нас була зустріч, на якій НАБУ в цій справі моло однозначну позицію. Вони бачили склад злочину, але не було такої ж позиції в антикорупційній прокуратурі. Коли ми мали зустріч зі слідчими САП, то тоді пролунали пояснення, що справа гальмується не тому, що є якісь мотиви, а через те, що вона розпадається. Члени конкурсної комісії, які приймають рішення щодо закупівель, не давали жодних свідчень, а син Авакова ніяк не проходив у тій справі, натомість фігурував його однокласник. Все так виглядало, наче справа не має жодної перспективи. Але якщо зараз це питання порушено, то НАБУ і САП взяли на себе цю відповідальність.

Перспективи справи арешту Олександра Авакова

– Ми вже бачимо, що на сайті Міністерства внутрішніх справ з'явилась офіційна заява, що це політичний тиск. З цього вже можна зробити перші висновки, як далі буде коментуватись ця справа керівництвом МВС та Аваковим. Саме цей вектор було обрано, як лінію захисту. Відповідно, добровільно у відставку ніхто не піде.

– Я думаю, що наразі судді ухвалять рішення про взяття під варту з можливістю внесення застави. При цьому сума застави буде невеликою, оскільки вона вираховується від розміру збитків. Тут сума складає 14 мільйонів гривень, тому застава буде невеликою.