Раніше Генеральна прокуратура України з’ясувала, що протягом революції, Медведчук дзвонив Віктору Януковичу 54 рази. Ця інформація була оприлюднена під час відео допиту екс-президента. Мені вдалося дізнатися і деякі інші деталі про те, що робив і де знаходився Віктор Медведчук в останні дні революції.

Отже, як ми пам’ятаємо, 18 лютого 2014 року почалися сутички між протестувальниками і силовиками. Саме тоді, Медведчук терміново виїхав із Києва у свою резиденцію, яка знаходиться на Закарпатті.

Але довго там він не затримався і полетів до Криму. У Криму він перебував і 20 лютого, у найдраматичніший день Майдану, коли на вулиці Інститутській розстрілювали Небесну сотню. 20 лютого Медведчук теж намагався зв’язатися із Януковичем. Він телефонував йому зранку 2 рази з російського номеру. Про що вони говорили, невідомо.

А далі Медведчук полетів до Росії, а потім повернувся на півострів. Ввечері 26-го лютого, разом з родиною, на приватному літаку він вилетів із Криму до швейцарської Женеви. Наступного ж дня, у Криму з’явилися так звані "вічливі люди" і почалася анексія. Де знаходиться зараз Янукович усі ми знаємо – у Росії, а ось Медведчук повернувся в Україну і посів унікальне місце в українській політиці. Він посередник між Росією і Україною.

За даними, Вадима Рабіновича, із партії "За Життя", який часто спілкується із Медведчуком, за останні роки, лідер "Українського вибору" 84 рази літав із Києва до Москви. Нагадаю, що тільки приватний літак Медведчука літає напряму із української столиці до російської, і назад.

Медведчук став посередником між країнами на початку осені 2014 року і мав допомогти у перемовинах із обміну полонених. Спочатку і дійсно у цьому напрямку був великий прогрес. Так, наприкінці грудня 2014 року сепаратисти відпустили 146 українців. Надія Савченко теж вийшла на волю, завдяки зусиллям Медведчука.

Читайте також: Як протести під парламентом перетворилися на мітинги проти влади

Але останні кілька років, процес звільнення і обміну, знову зайшов у глухий кут.
Та подивимось, що відбувалося на фоні цього. Виявляється, Медведчук у 2014 році вів ще одні перемовини, – про те, щоб потрапити у список "Опозиційного блоку".

Та іноземні консультанти "Опозиційного блоку", подейкують, що це був Пол Манафорт, порадили не приймати його у список. Адже Медведчук на той час вже знаходився під персональним санкціями Америки і появу його у списку могли б погано сприйняти на Заході.

Незважаючи на це, в "Опозиційний блок" все одно потрапили 4 його соратники – Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Тарас Козак і Ігор Шурма. Не здивуюсь, якщо на наступних парламентських виборах, у Раді з’явиться ще більше його людей.

Окрім "Опозиційного блоку", Медведчук зараз спілкується із лідером партії "За життя" Рабіновичем. Ця партія має непогані шанси потрапити до наступної Ради і хто буде у її списку, можна лише здогадуватися.

Що стосується бізнесу Медведчука, то зараз фірми, які офіційно пов’язані з ним оформлені на його дружину – відому телеведучу Оксану Марченко. Цікаво, що усі ці фірми, – будівельні, аграрні, інвестиційні, – знаходяться або у Києві, або на Західній Україні, ближче до кордону з ЄС. Поряд із російським кордоном, офіційного бізнесу у нього не має.

У 2015 році, народний депутат Сергій Лещенко, опублікував інформацію про те, що Медведчук купив собі нову 95-метрову яхту – Роял Романс, вартістю щонайменше у 180 мільйонів євро. Для порівняння це як 3 приватних літаки найбагатшого українця Ріната Ахметова чи 10 літаків депутата Віталія Хомутинника.

Читайте також: Як боротьба з корупцією в Україні може стати успішною: приклад Румунії

Яхта зареєстрована на Кайманових островах. Якщо це і дійсно майно Медведчука, то кум Путіна також входить до переліку найбагатших українців. Щоправда, на чому він насправді заробляє, досі точно невідомо – та усе частіше кажуть про енергетичний і паливний ринок. Що ще цікаво. Виявляється, "Український вибір" досі працює на окупованій території, принаймні у Луганську. Хоча іншим проукраїнським організаціям, діяльність у так званих "ДНР" чи "ЛНР" заборонена.

Схоже, що унікальна роль посередника дала імунітет Медведчуку від проблем по обидва боки кордону. Тому, поки в Україні війна і є потреба у мирних перемовинах, проросійський кум Путіна буде закріплювати свій вплив і в бізнесі, і в політиці. Сподіваюсь, що так все ж таки буде не завжди.