Він знову на робочому місці. Апеляційний суд Києва поновив його на посаді. Адвокати підозрюваного у хабарництві поліцейського боса вочевидь доклали чималих зусиль. Адже прокуратура виступала категорично проти такого розвитку подій. Зокрема, ніщо не заважатиме фігуранту корупційної справи знищити докази проти себе чи вплинути на хід слідства.

Читайте також: Безкарність багатіїв та "мажорів" на дорогах: найгучніші ДТП, за які ніхто не відповів

Але ж Конституційні права громадян вищі за прокурорські підозри. Ніхто не має права перешкоджати людині заробляти на хліб з маслом. Тож відсторонення Будника від керівної посади в Нацполіції визнали неправомірним. Генерал Будник – це один з топових ДАІшників часів влади легітимного. У 2010 році він посів у крісло начальника Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України, там прокерував аж до революційного 2014 року.

За цей час накопичив на 28-метровий гараж у Вишневому, квартиру для доньки на Софіївській Борщагівці, і будинок на понад 300 квадратів. Але зараз не про статки, а про те як він оминув люстрацію та опинився в очищеній новій поліції? Але ж бачимо, навіть хабар, кримінальна справа, статус підозрюваного у хабарництві не заважають триматися на плаву. Такі кадри не тонуть.

Несподіванка від ще одного нашого героя. Навіть кількох. Новина, яка пов’язала фігурантів аж двох, кардинально різних розслідувань. Мова йде про затятого борця із корупцією, ініціатора діамантової справи Віталія Каська. Тоді, через тиск тодішнього генерального Шокіна Касько лишився посади заступника генпрокурора.

Читайте також: Вигідна екологія: як і на чому наживаються чиновники Державної екологічної інспекції

Він, та вся молода команда, яка так оптимістично почала чистити авгієві стайні, змушені були покинули стіни генеральної прокуратури. Тоді взялися на засадах громадських активістів вести боротьбу із закоренілою вітчизняною корупцією. Касько навіть був член Правління Transparency International, впливової антикорупційної організації. Одразу після звільнення він відновив адвокатську ліцензію та розпочав співпрацю із потужною адвокатською компанією "Кисіль та партнери". І тут вибухає скандал із закупівлею палива Міноборони в компанії "Трейд коммодіті" – вражаючої корупційної історії. І що ж ми бачимо?

Наш герой, майже бетмен Віталій Касько скидає з себе плащ антикорупціонера, свідомо покидає "Трансперенсі" та перевтілюється у адвоката фігурантів скандальної справи тої самої фірми "Трейд коммодіті" з Кам’янського. Яка за рік-півтора з трейдера районного масштабу різко перетворилася на лідера держзакупівель , підім'явши під себе "Укрзалізницю", "Центренерго" та оборонне відомство. Вражає інше, чому Касько пішов до "Трейд комодіті" у захисники? І тут ще одна адвокатська несподіванка, яка відверто шокує.

Виявляється, в нашому суді можна навіть пред’являти докази невинуватості підзахисних у вигляді документу, виданого владою так званої "Донецької республіки". А людина, яка веде офіційне листування із окупантами – правозахисник із українським громадянством. Це відомий адвокат Сергій Рибін. Він обрав для себе специфічну спеціалізацію – захист підозрюваних у тероризмі та державній зраді. Одразу після завершення Євромайдану він вів кілька справ щодо захисту спецпризначенців загону "Беркут". Також серед його клієнтів – бразильський найманець Лусваргі, росіянин Олег Хлюпін, якого звинувачували в роботі на російське ГРУ, та розвідник Олександров.

Читайте також: Американське вугілля: причин для тріумфування не так й багато

Зараз Рибін намагається відвести меч Феміди від колишньої військової 54-ї бригади Анни Дубенко, яку також підозрюють у співпраці на російську розвідку. В одному з нещодавніх судових засідань він пред'явив в якості аргумента лист від "міністерства оборони ДНР", що дехто Максим Бугаєв, у співпраці з яким на користь російської сторони і звинувачують підозрювану Ганну Дубенко, нібито ніколи не був у складі збройних сил тої самої "ДНР". Справді, цинізм надання подібних доказів в українському судів зашкалює.

Із закликом позбавити Валентина Рибіна за таку витівку українського громадянства до влади звернувся у соцмережі Юрій Бутусов. До речі, попри наявні відеодокази того, що Лусваргі воював на боці "ДНРівців", Валентину Рибінув в апеляції вдалося скасуати в суді рішення першої інстанції про позбавлення бразильця волі на 13 років та відправити справу на новий розгляд.