Особливо важливим етапом у процесі реформи були місцеві вибори, що відбулися 25 жовтня, розповів Дмитро Разумков в інтерв'ю Укрінформу.

Цікаво Децентралізація влади: Шмигаль розповів про конфліктні випадки в громадах

Тому що саме цій новообраній місцевій владі передаватимуться великий обсяг повноважень, великий обсяг відповідальності, але паралельно з цим додаткові фінансові ресурси, які можна буде використати на користь громад,
– пояснив спікер парламенту.

Він підкреслив, що нині ключовим питанням фаховий і принциповий підхід органів місцевого самоврядування. Мовляв, якщо до влади в регіонах прийдуть патріотичні щодо своїх громад люди, то можна буде отримати гарні приклади досягнень.

"Можливості збільшилися в рази. Ми пройшли один етап, зараз буде другий – у багатьох великих містах попереду другий тур виборів, підрахунок голосів триває. Сподіваюся, що все пройде нормально", – зазначив Дмитро Разумков.

Резюмуючи, він підкреслив, що нині ще є питання з районними радами й інші аспекти, які слід доробляти, але вже є впевненість, що в питанні децентралізації Україна рухається в правильному напрямку.

Коротко про реформу децентралізації:

  • Вона розпочалася ще у 2014 році – одразу після Революції Гідності. Одним з ключових її ідеологів був уряд Володимира Гройсмана, який визначив реформу ключовим пріоритетом.
  • Після виборів у 2019 році нова влада також підтримала цю реформу й почала вести її до ключового моменту – формування місцевого самоврядування в децентралізованих ОТГ.
  • Суть реформи передбачає створення на території України багатьох невеликих ОТГ, кожна з яких заміняє одразу міських, селищних чи сільських рад.
  • Громади отримують більшу частку надходжень до бюджетів різних рівнів, зокрема з податків, які платять люди й підприємства, що працюють на її території. Втім крім грошей, на органи місцевого самоврядування покладають і більше відповідальності – це зарплати бюджетникам й інше.