Таку думку виданню "Апостроф" висловив український нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Він зазначив, що у Кремлі і серед керівництва російських окупаційних сил на Донбасі дуже однозначно сприйняли переформатування АТО в ООС – "нібито йде підготовка Києва до силового варіанту вирішення проблем окупованого Донбасу".

Читайте також: Тимчук зробив прогноз щодо об’єднання проросійських бойовиків Луганщини та Донеччини

Друге – це надання Україні летальних озброєнь, в першу чергу ПТРК "Джавелін". Це було сприйнято так, що Київ готується вже завтра наступати в усіх напрямках. І візит Волкера там якраз сприймається в контексті цієї загальної парадигми. Тобто очікування наступу ЗСУ, і тут нібито приїхав товариш зі Штатів, щоб вирішувати політичні питання. Наприклад, що робити далі з Донбасом у контексті військової операції Збройних сил України,
– пояснив Тимчук.

Він зазначив, що це викликає серед них вкрай негативний резонанс. Так, в "Інформаційному спротиві" спершу були впевнені, що цей резонанс серед бойовиків – суто "пропагандистська складова в контексті того, щоб мобілізувати місцеве населення проти спільної загрози, а цим питанням вирішити проблеми доукомплектування особовим складом 1-го "армійського корпусу ДНР" і 2-го "армійського корпусу ЛНР" .

Однак з тих внутрішніх документів, інформація про які надходить нам, створюється стійке враження, що це не пропагандистські штампи. У такий сценарій реально вірять у Москві, Донецьку і Луганську. На найвищому рівні вони справді бояться, що ЗСУ вже завтра перейдуть у наступ і буде кривава бійня на всій окупованій території,
– резюмував Тимчук.

До слова, 15 травня із візитом на Донбасі побував спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, якій провів зустріч з командиром ООС Сергієм Наєвим. Після зустрічі на прес-конференції Волкер заявив про свою готовність відвідати Донецьк та Луганськ, однак тільки після їх перехід під контроль України.