Записи з офісу ексголови ДБР традиційно оприлюднили в телеграм-каналі "Трубу прорвало".

Цікаво: ДБР відкрило справу проти Труби: у чому його підозрюють

Про що і з ким говорив Труба?

Про "смотрящого" за судами Андрія Богдана

Розмова відбулася ще 6 вересня 2019 року між Трубою і головою Служби безпеки України Іваном Бакановим. Під час розмови останній закликав тоді ще чинного керівника ДБР відкрити "першу справу проти якогось судді" і зізнається, що через хабарництво суди випускають злочинців.

Частина перша: Прослушка у кабінеті Труби, пов'язана з Офісом Президента

За словами Баканова, у суддівській системі з'явилася ціла корупційна схема, а на її вершині стоїть очільник Офісу Президента Андрій Богдан.

Як вибудувалася корупційна схема у суддівській системі:

  • Правоохоронці ловили бандитів і злодіїв у законі, а суд відпускав їх за хабар.
  • Згодом до схеми підключилися прокурори, тож злочинців відпускали "трішечки раніше" – до суду.
  • Після цього обурилась поліція, яка нібито заявила: "вибачайте, але навіщо ми їх (порушників) будемо взагалі ловити? Ми їх краще не будемо за гроші ловити".
  • Передостанніми до схеми долучилися адвокати. Вони хотіли "заробіток", бо знали, що судді, прокурори і поліцейські "багато чого порушують, коли неналежним чином виконують свої функції".

Вони почали вчотирьох грабувати як бандюганів, так і чесних людей. Бо з’явилася корупційна зв’язка: адвокат, той хто розслідує, прокурор, суд. Потім до них п’ятий долучився – це голова Адміністрації (Андрій Богдан, – 24 канал). Як смотрящий від ... (на цьому моменті Баканов показав пальцем вгору),
– сказав голова СБУ.

Частина друга: Прослушка у кабінеті Труби щодо справ олігарха Коломойського, Порошенка та втручання в американські вибори

Про зупинку внесення до ЄРДР справи, де фігурує Арахамія

Це ще одна розмова Труби за 6 вересня 2019 року. На цей раз його співрозмовником був керівник Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький.

Труба доручив підлеглому зупинити внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань справи, де фігурує голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Розмова, у якій чиновники ДБР згадували нардепа, стосувалася справи Укртрансінспекції, – органу, що перевіряє вантажний рух і перевезення.

Частина третя: розмови Труби щодо обшуків у Гонтаревої та призначення слідчих у ДБР

Про вказівку "мочити" екснардепа Третьякова

Останній опублікований запис стосується розмови ексголови ДБР і керівника патронатної служби ДБР Олександра Удовиченка від 26 липня 2019 року. Труба розповідає своєму підлеглому про нібито чергове доручення Офісу Президента – їба**ти колишнього депутата від БПП Олександра Третьякова, який був соратником Петра Порошенка.

Тепер будемо їба**ти Третьякова, бл*дь,
– сказав Труба.

"Роман Михайлович, ми з вами довіряємо один одному. Якщо ви мені говорите наприклад, будь-що: Саша, вистрибни у вікно, тому що так треба – я вистрибую", – відповів йому Удовиченко.

Що відомо про записи прослушки Труби?Телеграм-канал "Трубу прорвало" опублікував вже 4 частини касетного скандалу з офісу ексглави ДБР Романа Труби. На аудіозаписах чути голоси Труби, його підлеглих та інших високопоставлених чиновників.

Якщо вірити цим записам, то всі резонансні справи в Україні контролюються з Офісу Президента.

Сам Труба спочатку казав, що на скандальних аудіозаписах дійсно чути голос схожий на його власний, але, щоб сказати напевно, потрібна фоноскопічна експертиза. Згодом ексочільник ДБР допустив, що до зливу записів може бути причетний п'ятий президент Петро Порошенко.