Докладніше про вечірню акцію протесту під Радою

Демонстранти намагалися пройти до входу в парламент, однак правоохоронці їх відтіснили. У результаті виникли сутички та заворушення. Але, на щастя, обійшлося без потерпілих. Про це повідомляє 24 канал із посиланням на українські телеграм-канали.

Що було вранці До Верховної Ради стягнули додаткові сили поліції через протести підприємців: фото

Дивіться відео сутичок мітингувальників із правоохоронцями під Радою

Крім того, за інформацією Pavlovsky News, на вулиці Шовковичній, яка примикає до Ради, протестувальники не хотіли пропускати позашляховик. Але поліція відтіснила підприємців і перекрила живою стіною проїжджу частину.

Що відбувалося на Шовковичній під Радою: дивіться відео

За деякий час ситуація під Радою заспокоїлась. На місці продовжує залишатися багато поліцейських, протестувальників – значно менше.

Що кажуть правоохоронці

У Нацполіції Києва підтвердили, що мітингувальники перекрили дорогу та заважають народним обранцям безперешкодно покинути Ради. Правоохоронці додають, що на їхні заклики не порушувати правопорядок учасники акції не реагували.

Відтак, поліцейські частково відтіснили громадян і зробили коридор для проходу народних депутатів до ВРУ. У цей момент між учасниками акції та правоохоронцями відбулася невелика штовханина. Водночас інша група пікетувальників на вулиці Шовковичній біля комітетів ВРУ заблокувала рух автівок для в’їзду та виїзду,
– зазначив пресцентр столичної поліції.

Протести ФОПів, Ради, вечір 1 грудня 2020, поліція
Протест ФОПів під Радою ввечері 1 грудня / Фото пресслужби Нацполіції

На місці події поліцейські проводили з учасниками акції "превентивну роботу, аби відновити правопорядок". Крім того, правоохоронці закликали організаторів і учасників заходів не вдаватися до провокацій і не порушувати закон. Поліція наголошує, що всіх винних притягнуть до відповідальності.

До теми Рада відтермінувала введення касових апаратів для ФОП

Що кажуть організатори акції

Організатор акції протесту Save ФОП Сергій Доротич в ефірі 24 каналу розповів про настрої і подальші дії підприємців. За його словами, підприємці не просили відтермінування.

"Політики за нас все вирішили, як завжди. Відтермінування проблеми не вирішить. Ми не хочемо продовжувати процес і пікетувати й створювати незручності жителям міст. Ми хочемо розв'язати питання по суті", – сказав Доротич.

Він додав, що акцію планують продовжити завтра зранку, 2 грудня. Інші протестуючі верстви – профспілки – також долучаться. Він стверджує, що вони не розійдуться, доки Рада цілковито не скасує законопроєкт.

Дивіться відео розмови 24 каналу із організатором акції:

Через що протестують підприємці, зокрема ФОПи

  • Їх обурило рішення Ради відтермінувати введення касових апаратів.
  • Демонстранти вимагають, щоб парламент повністю це скасував.
  • Представники малого бізнесу пояснюють це тим, що встановити апарати власним коштом надто дорого для них. Крім того, використання касових апаратів підприємцями, які не займаються реалізацією товарів, а наданням послуг, є досить нелогічним.
  • Також учасники протесту заявили, що їхня акція є безстроковою, і вони не будуть найближчим часом розходитися.

Важливо Ускладнення ведення бізнесу: експерт розповів про "компроміс" із ФОПАми