У Варшаві люди протестували про рішення суду щодо абортів

Конституційний суд Польщі оголосив рішення про те, що аборт через загрози життю дитини суперечить Конституції, повідомляє RMF24.

Читайте також У Польщі суд визнав незаконними аборти у випадку загрози для життя дитини

Суд встановив правову основу, яка фактично означає майже повну заборону на переривання вагітності в країні. Через це на протест під будівлею КС зібралося приблизно тисяча людей. Перші мітингувальників прийшли приблизно о 19:00, надалі їхня кількість постійно зростала.

Люди запалювали свічки, називаючи рішення суду "похороном прав жінок".

Приблизно о 21:00 протестувальники вирушили до офісу партії "Право і справедливість". Однак поліцейські перекрили вулицю і не пустили людей під стіни офісу.

Крім того, правоохоронці у мегафони кричали, що акція незаконна, бо Варшава входить до червоної зони карантину. Вони попросили протестувальників розійтися та пригрозили застосуванням сили.

Біля будинку Качинського поліція застосувала сльозогінний газ

Після цього колона із сотень людей попрямувала до будинку лідера партії Ярослава Качинського. Приблизно опівночі вони були на місці. Будинок на той час вже оточили два кордони поліції.

Згодом поліцейські оголосили, що застосовуватимуть силу, бо люди не реагують на заклик розійтися. Це спровокувало сутички. Деякі протестувальники кидали у поліцію каміння, силовики застосували сльозогінний газ, кількох людей затримали.

Приблизно о 01:30 організатори акції анонсували наступний протест на вечір 23 жовтня перед будинком Ярослава Качинського. Після цього розішлися.

Зверніть увагу Аборт – право жінки чи вбивство

У Польщі протестували через судове рішення щодо абортів: Фото з твіттера

Протести у Варшаві через рішення суду проти аборти: дивіться відео