Протести противників закону про аборти у Варшаві: деталі

У столиці Польщі люди зібралися на площі Романа Дмовського. За даними видання RMF24, участь у акції, яку організував протестний рух "Жіночий страйк", беруть набагато більше людей, ніж у попередніх.

Попередня акція У Польщі жінки знову протестували через заборону абортів

Люди скандували: "Моє тіло – моє діло!", "Легальний аборт!", а також нецензурні гасла в бік уряду та керівництва правлячої партії "Право та справедливість".

Акція проти посилення абортів у Варшаві: відео

На місці також можна побачити значні сили поліції. Вони здебільшого не втручалися у протест і лише подеколи встановлювали особи мітингуальників. Щоправда, на початку заявили, що ці збори є неузгодженими з місцевою владою через карантинні обмеження. Натомість протестувальники наголосили, що мають право протестувати.

У Варшаві знову спалахнули протести проти посилення абортів: відео

Коли ж протест розпочався, поліція звернулася до учасників з проханням рухатися уздовж тротуару, а не центром дороги та трамвайної колії. Але, попри такі заклики, мітингарі все ж вийшли на проїжджу частину, перекривши рух центральними магістралями Варшави – Єрусалимською та алеєю Івана Павла II.

Зверніть увагу "Цивілізація смерті та аморальність": скандальний міністр освіти Польщі відзначився новою заявою

Мета протестів

Подібні протести заплановано ще у понад 40 містах Польщі. Їх присвятили 102-й річниці отримання польськими жінками виборчих прав. Окрім "Жіночого страйку", в них беруть участь також представники інших організацій, зокрема, спільнот ЛГБТ і феміністок.

На жаль, останніми тижнями уряд зробив із нас ворогів і розглядає нас як своїх політичних супротивників, а не суверенів і громадян. Крім того, вони насилають на нас свої служби, поліцію, пропагандистські ЗМІ,
– наголосив у фейсбуці "Жіночий страйк".

Відео протестів проти абортів у Варшаві

Активісти додають, що не для ля того більш ніж століття назад завоювали громадянські права, щоб дозволити владі позбавити їх прав людини.

У Варшаві знову розпочалися протести проти посилення абортів: відео

Радимо ознайомитися Пекло для жінок: як заборона абортів у Польщі вказала на нову поразку демократії

Сльозогінний газ та розгін демонстрантів

Поліція застосувала сльозогінний газ під час страйку жінок у Варшаві. Інцидент стався на Лазієнківській трасі. Серед постраждалих – Барбара Новачка, членкиня партії "Громадська коаліція".

Це – не перший випадок застосування сльозогінного газу проти депутатів. Під час протесту 18 листопада внаслідок дій поліцейських потерпіла політикиня Магдалина Бієт.

Жорсткий розгін протесту проти заборони абортів: відео з соцмереж

Зауважимо, що міський голова Варшави Рафал Тшасковський засудив насильство з боку правоохоронців. Він пригрозив, що разом з іншими мерами може зупинити співфінансування поліції.

Заборона абортів у Польщі: що відомо

  • У Польщі з 1993 року заборонено аборти. Винятком були лише випадки, коли вагітність становить загрозу для життя чи здоров'я жінки, коли існує висока ймовірність важкого та незворотного порушення розвитку плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю, і коли вагітність виникла в результаті забороненого діяння, наприклад, зґвалтування.
  • Нещодавно група депутатів Сейму ініціювала зміну чинного законодавства щоло абортів, домагаючись його посилення. Вони хочуть, щоб заборонено було й аборти і за медичними показниками, коли є порушення розвитку плоду.
  • Зрештоюю 22 жовтня Конституційний суд Польщі оголосив рішення про те, що аборт через дефекти плоду суперечить Конституції. Таким чином було встановлено правову основу, яка рівносильна майже повній забороні на переривання вагітності в країні.
  • Після цього у Варшаві та всій країні почалися акції протесту.
  • Президент Анджей Дуда заявив, що внесе пропозиції до Сейму, які передбачають, що аборти будуть дозволеними в разі так званих летальних дефектів плоду, але не випаку діагностики синдрому Дауна.