Організаторами акції є Українська ресторанна асоціація і Регіональні ресторанні об'єднання. Про протест у різних містах України повідомляє 24 канал.

Цікаво Карантин вихідного дня: Шмигаль обіцяє, що уряд "підставить плече" підприємцям

Київ

Під Кабміном зібрались сотні працівників ресторанів та кафе. Акцію назвали "Маю право працювати". "Нам не зрозуміло, чому уряд вважає, що на вихідних у коронавірусу вихідний, а у будні він оживає. Ми вийшли, що нас не закрили і ми мали нормальні зарплати", – сказала одна з учасниць протесту.

Дивіться пряму трансляцію 24 каналу: відео

Люди вийшли з каструлями та кришками, вони б'ють по них і у такий спосіб створюють шумовий ефект.

протест рестораторів у Києві
Люди вимагають не запроваджувати "карантин вихідного дня" / Фото Олега Климчука, 24 канал

протест рестораторів
Протестувальники зібрались під будівлею Кабміну / Фото Олега Климчука, 24 канал

Люди не розуміють, чому карантин вводять саме на вихідні. За їхніми словами, COVID-19 не існує лише у будні дні, а тому така ідея є безглуздою.

У Києві мітингують під стінами Кабміну проти карантину вихідного дня: фото Олега Климчука, 24 канал

Харків

У Харкові працівники ресторанного бізнесу зібрались під будівлею ОДА. Напередодні зголосились прийти на протест понад тисячу людей. Як повідомили організатори, понад 50 тисяч людей залучені у сферу готельно-ресторанного бізнесу у Харкові. Саме тому є великий ризик отримати серйозні наслідки від карантинних обмежень.

протест рестораторів
Протест рестораторів у Харкові / Фото Роман Лихачев

Протестувальники висунули 2 головні вимоги:

  • щоб підприємців почули та з ними погоджували введення карантинних обмежень, адже, за їхніми словами, саме сфера ресторанного бізнесу найбільше страждає від карантину;
  • не вводити карантин вихідного дня.

Ресторатори запевнили, що вони дотримуються усіх карантинних вимог, а тому мінімізують шанс заразитися. Вони бояться, щоб через великі збитки багатьом підприємцям не довелось закривати свої заклади повністю.

харків ресторатори протест
Люди вимагають не запроваджувати "карантин вихідного дня" / Фото Роман Лихачев

Карантин вихідного дня: що про це відомо

  • Про карантин вихідного дня почали говорити 9 листопада. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що уряд застосовуватиме жорсткіші карантинні заходи саме у вихідні.
  • Запроваджувати такий жорсткий локдаун, який був у березні, наразі не планують. Експерти пояснили, що економіка України є надто слабкою.
  • Карантин вихідного дня можуть запровадити вже з 14 листопада. Чимало фахівців та підприємців розкритикували цю ідею, а тому почались протести.
  • Водночас уряд запевнив, що готовий підтримати підприємців у період карантину.