Зіткнення людей з силовиками: влада зігнала ОМОН і тітушок

Одне із найбільших протистоянь із силовиками відбулося в районі вулиці Неміга біля станції метро "Пушкінська". Тут невідомі в спортивних костюмах і балаклавах, озброєні кийками, жорстко почали затримувати мітингувальників. Про це повідомляють TUT.BY та інші опозиційні білоруські ресурси.

До теми Церемонія інавгурації: Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі

Так, молодики валили людей на землю та били їх палицями. Крім того, вони вимагали від водіїв прискоритися, не затримуватися на проїзній частині і перестати сигналити на підтримку протестувальників.

Мітингувальники, зі свого боку, вступали з силовиками в бійки, захищаючи своїх і відбиваючи затриманих. Натомість правоохоронці застосували газ і водомет. Euronews повідомляє про застосування водометів із фарбою.

Опісля на Немизі протестувальники перекрили рух. Вони плескали в долоні та скандували "Верим, можам, пераможам" і "Лукашенко в автозак". У підсумку по обидва боки вулиці утворилися затори. Згодом до перехрестя під'їхали автозаки і мікроавтобуси силовиків і почалися брутальні затримання.

Дивіться відео, як молодий хлопець тікає від ОМОНу та сідає в таксі

Брутальні затримання мітингувальників у Мінську пізнього вечора 23 вересня: відео

Силовики почали трощити кийками машини, що траплялися їм під руку

За даними опозиційних ЗМІ, центральні вулиці Мінська перекрили здебільшого Внутрішні війська (аналог української Нацгвардії – 24 канал). Спершу силовики замахувалися на авто, що сигналили, а згодом почали їх трощити кийками.

Силовики замахуються кийками на машини в Мінську: відео

Зокрема, на проспекті Дзержинського приблизно 50 правоохоронців оточили один із автомобілів і почали його бити. Очевидці кажуть, що також було чутно постріли. Крім того, на асфальті лежала людина, яку потім відвели у бусик. Сам водій постраждалого авто намагався проїхати через натовп силовиків, що його блокували.

Як силовики атакували авто на проспекті Дзержинського: відео

Автомобілі рухалися нібито колоною. Правою смугою вони випередили мікроавтобуси, в яких перебували силовики. В автомобілі ДАІ включили спецсигнали та вони стали притискати. Коли люди в формі вискочили, частина водіїв запанікувала, хтось став здавати задом, можливо, когось зачепили, і силовики почали бити машини,
– розповів один із водіїв, що постраждав від таких дій силовиків.

Крім того, у деяких районах Мінська було чутно вибухи світлошумових гранат.

Приблизно опівночі ситуація дещо заспокоїлася: люди почали розходитися та роз’їжджатися по домівках, а силовики – розбирати загородження.

Кількість затриманих зростає

За даними білоруського правозахисного центру "Весна", упродовж 23 вересня правоохоронці затримали щонайменше 204 людини.

Найбільша частина затримань припала на Мінськ. Також затримання відбувались у Бресті, Могильові, Гомелі та інших містах країни.

Серед затриманих виявилася журналістка білоруського порталу TUT.BY Олена Толкачова. За даними "Весни", її вже відпустили.

Не пощастило і кореспонденту "Нашої Ниви". До нього ззаду пійшов один із командирів Внутрішніх військ у балаклаві, вихопив телефон з рук і кинув об землю. Водночас видалив останні фото та відео з пристрою.

Читайте більше Жорсткі затримання після інавгурації Лукашенка: події у Білорусі 23 вересня – фото, відео

Жорстокі сутички після таємної інавгурації Лукашенка – дивіться відео:

Бабуся, яка ніколи не голосувала за Лукашенка – дивіться відео:

Останні події у Білорусі: коротко

  • Згідно з офіційними результатами виборів, чинний президент Олександр Лукашенко здобув 80,01% голосів, а його головна опонентка Світлана Тихановська – 10,12%.
  • Однак, люди не погоджуються з такими підсумками та вважають Тихановську обраним президентом. На переконання білорусів, вибори були сфальсифікованими, а явка – завищеною.
  • Через незгоду з результатами Білорусь охопили масштабні мітинги та протести. 17 cерпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк. Перед цим упродовж тижня страйк оголошували робітники великих заводів.
  • Перші дні протестів супроводжувалися застосуванням сили з боку спецпризначенців і правоохоронців. Крім того, силовики стріляли гумовими кулями, розпилювали сльозогінний газ і били ледь не до смерті всіх, хто траплявся їм під руку.
  • Відомо про щонайменше 5 загиблих і майже 1,5 тисячі потерпілих. Крім того, приблизно 6 тисяч людей затримали. Однак, згодом більшість із них відпустили – зокрема, 13 серпня майже 1 тисячу людей.
  • Водночас жодних намірів йти на переговори із протестувальниками та сприяти дипломатичному вирішенню конфлікту Лукашенко не виявляє.
  • Тим часом, Євросоюз не визнав результатів виборів у Білорусі та розпочав роботу над санкціями.
  • А у штабі Тихановської оголосили про створення Координаційної ради для забезпечення трансферу влади. Її мета – забезпечити нормальну життєдіяльність держави у перехідний період, щоб не було хаосу та свавілля.
  • Також опозиція хоче перевиборів.