Свою позицію проти затримання журналіста зокрема висловило видання "Комерсант", у редакції якого колись працював Іван Сафронов.

Важливо ФСБ затримала ексжурналіста Сафронова: його звинувачують у держзраді і роботі на НАТО – відео

Ми, його колишні колеги по видавничому дому, продовжуємо ставитися до нього з безумовною повагою. Івана недарма називають одним з найкращих журналістів країни,
– мовиться в заяві видання.

Федеральна служба безпеки затримала журналіста за звинуваченнями в державній зраді. "Комерсант" ж наголошує, що Іван Сафронов "є справжнім патріотом" Росії, тому такі звинувачення виглядають абсурдно.

Тут цікавим моментом є те, що це видання належить російському олігарху Алішеру Усманову. Останній є одним з найвпливовіших людей в Росії і входить до кола близьких до Володимира Путіна Людей.

Журналісти видання "Комерсант" також вийшли на акцію підтримки Івана Сафронова, про яку пише РБК. Вона проходила у Москві на Луб'янці під будівлею ФСБ.

Пікет у Москві на підтримку Івана Сафронова: дивіться фото РБК

Також на пікет прийшли й журналісти інших видань. Серед них опозиційна "Новая газета", російська редакція американського видання Reuters тощо. Була присутньою і Ксенія Собчак, яка у 2018 році хотіла стати президенткою Росії. Її затримала поліція.

До слова, "Новая газета" теж опублікувала своє звернення з цього приводу. Вона назвала такі дії російської влади "викликом професії журналістів".

Журналісти пригадали вирок своїй колезі Світлані Прокоп'євій, якій присудили штраф у пів мільйона рублів за "виправдання тероризму". Також вони пригадали кримінальну справу про видавця Петра Верзилова, що не повідомив про своє канадське громадянство.

Про те, що це не ланцюжок збігів, а саме "довбаний ланцюг", переконують дії "інформаційного спецназу". Їхня мета – не інформування суспільства, а громадянська страта людини до пред'явлення йому обвинувачення, не кажучи вже про суд. Ми розуміємо, що нашій професії кинуто виклик, і будемо захищати себе і колег,
– заявили у виданні.

Колишній журналіст "Новой газеты" навіть зміг зробити фото з автозаку поліції після затримання. Наразі відомо про затримання щонайменше 25 людей, пише ще одне опозиційне видання Meduza.

Тим часом стало відомо, що Івана Сафронова російський суд взяв під варту, де він проведе наступні 2 місяці. Як розповів адвокат журналіста, його звинувачують у роботі на чеські спецслужби.

Читайте також: "Які ж с*ки": у Москві затримали Ксенію Собчак, яка прийшла підтримати Сафронова – відео

Іван Сафронов і його затримання: коротко

  • Раніше він працював журналістом у виданні "Комерсант", де до цього працював його батько – теж відомий російський журналіст й оглядач, теж Іван Сафронов.
  • ФСБ Росії затримала його 7 липня за звинуваченням у державній зраді. Його звинуватили у роботі на НАТО.
  • Останнім часом Іван Сафронов працював радником голови Роскосмосу. Втім там повідомили, що затримання жодним чином не пов'язане з підприємством.