Як минули перші карантинні вихідні у різних містах України – читайте в матеріалі журналістів 24 каналу.

Читайте також Карантин вихідного дня не вплине на поширення COVID-19, – Стефанішина про скасування обмежень

Очільники деяких міст виступили проти таких заходів, зокрема у Львівській, Дніпропетровській, Тернопільській, Черкаській та Одеській областях. Львів, до прикладу, офіційно оголосив усі найближчі вихідні робочими. Без протоколів поліції все одно не обійшлось, але у Львові підприємцям забезпечили юридичну підтримку.

Наслідки

Загалом за суботу – неділю в Україні закрили понад 2 400 закладів. Серед них торговельні і заклади харчування, кілька десятків нічних клубів та спортзалів.

  • Склали майже 2 тисячі адмінпротоколів.
  • 9 кримінальних проваджень.

Карантин вихідного дня: порушення / інфографіка 24 канала
Карантин вихідного дня: порушення / Інфографіка 24 каналу

Через таку протидію прем'єр-міністр навіть скликав селекторну нараду – без голів облдержадміністрацій, але з очільниками міст.

Експерти кажуть, що таке протистояння на місцях – водночас і відповідь на непродумане рішення центру, і чергова можливість укріпити власні позиції.

Одна з ключових мотивацій – якраз електоральна. Центральна влада в очах суспільства самодискредитує себе недолугими, подекуди безсистемними рішеннями,
– заявив політолог Олег Саакян.

Скасування карантину вихідного дня

Невдоволені таким рішенням і парламентарі. Ще з минулого тижня дискують про доречність такого карантинного заходу. Навіть вже зареєстрували постанову, яка має зобов'язати уряд переглянути своє рішення. Утім чи будуть голоси аби це скасувати – політичні сили не зарікаються.

"Ми теж не проти, щоб ця постанова була у порядку денному сесії, але як голосуватиме фракція – поки не знаємо, будемо визначатися, коли буде текст", – наголосив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

В уряді ж наполягають, що карантин вихідного дня – не таке вже й погане рішення, на противагу можливому локдауну на 3 тижні. Мовляв, закриття закладів на вихідні має перерозподілити потоки людей на 5 робочих днів замість 2. А над механізмом компенсацій підприємцям вже працюють.

Що відомо про карантин вихідного дня